MENIU

Siria. Un oficial american dezvăluie o ”înțelegere” între milițiile kurde și Ankara

Războiul din Siria

Milițiile kurde YPG, susținute de SUA, au revenit la est de Eufrat în Siria, conformându-se unei cereri a guvernului turc, a precizat luni, sub acoperirea anonimatului, un înalt responsabil american, potrivit AFP.

Turcia a atras atenția că va continua să îi atace pe combatanții kurzi sirieni în nordul Siriei atât timp cât ei nu vor reveni la est de fluviu. Ankara vrea să evite situația în care kurzii sirieni ar forma o frontieră continuă de-a lungul graniței sale cu Siria, extinzându-se spre vest, scrie Agerpres. 

"Toți membrii YPG s-au retras la est de Eufrat", a declarat responsabilul american, recunoscând în același timp că ar putea exista în continuare alți kurzi la vest de fluviu.

"Toți oamenii cu care noi lucrăm" sunt la est de Eufrat, a dat asigurări un alt responsabil american, sub acoperirea anonimatului. Turcia a lansat miercuri în nordul Siriei operațiunea 'Scutul Eufratului', care îi are ca țintă deopotrivă pe combatanții kurzi și pe jihadiștii grupării Statul Islamic. Președintele Recep Tayyip Erdogan a confirmat că ofensiva va continua până "se va încheia amenințarea reprezentată de SI, PKK și YPG".

Ankara consideră YPG și partidul de care aceste miliții sunt legate, PYD, ca fiind organizații 'teroriste', deși ele sunt susținute, ca forță care luptă eficient cu jihadiștii, de către Washington, aliat tradițional al Turciei.

Însă trimisul președinției americane pe lângă coaliția internațională antijihadistă, Brett McGurk, a calificat drept 'inacceptabile' confruntările dintre Turcia și forțele arabo-kurde susținute de către SUA, făcând apel la toate părțile 'să înceteze' luptele.

În vizită la Ankara săptămâna trecută, vicepreședintele american Joe Biden a spus 'extrem de clar' că forțele kurde trebuie să 'traverseze din nou' Eufratul spre est, pentru că în caz contrar vor pierde sprijinul SUA. Însă Ankara a spus că nu a văzut nicio schimbare de atunci.