MENIU

SCANDAL de proporții, în Republica Moldova. Cel mai mare producător și exportator de ulei de floarea soarelui, acuzat că „implementează agenda Rusiei”

Cel mai mare producător și exportator de ulei de floarea soarelui, acuzat că „implementează agenda Rusiei”. Foto/Profimedia

Cel mai mare producător și exportator de ulei de floarea soarelui din Republica Moldova, Trans-Oil Group, îl acuză pe directorul executiv al Asociației “Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, că manipulează opinia publică referitor la activitatea companiei pe piața oleaginoaselor.

Acesta a declarat că decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a permite restituirea TVA la exportul și reexportul uleiului de floarea-soarelui dezodorizat este în detrimentul producătorilor de semințe de floarea soarelui. “Unilateral Trans – Oil anulează contracte, încheiate anterior la prețul mai mare. În același timp, prețul la ulei în magazine nu scade, chiar dacă el a fost stabilit în situația când floarea soarelui a costat 12-13 lei per kg. Totodată, companiile-exportatoare, fiind rezidenți ai Portului Giurgiulești, au achitat impozit pe venit la cota de 3 %. Aproape toți producătorii agricoli sunt impuși acum să comercializeze floarea soarelui sub prețul de cost”, a scris Alexandru Slusari pe pagina lui de Facebook. 

Trans-Oil Group susține însă că situația relatată de Alexandru Slusari este eronată, și îndeamnă jurnaliștii să nu devină complici ai campaniei de dezinformare. „Atenționăm autoritățile Republicii Moldova și sursele mass-media despre lansarea unei dezinformări grave la adresa Trans-Oil Group, propagată de Alexandru Slusari, cu scopul de a promova o imagine falsă asupra pieței locale a oleaginoaselor. Trans-Oil Group își respectă angajamentele față de partenerii contractuali și societatea moldovenească”, menționează compania într-un comunicat de presă. 

Potrivit liderului Partidului Politic „Moldova, Rizea și Poporul”, Cristian Rizea, reacția directorului executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, confirmă că implementează în Republica Moldova agenda rusească.“Cinci zile s-a gândit Alexandru Slusari cum să comenteze dispoziția CSE,  adoptată în favoarea Trans-Oil Group. Știți de ce? Deoarece el este agent de influență rus în Moldova, și a așteptat până când Moscova a decis ce trebuie el să declare. Alexandru Slusari trădează interesele Republicii Moldova, și manipulează grosolan opinia publică”, a declarat pentru realitateadinmoldova.md liderul MRP, Cristian Rizea. 

Cristian Rizea: Slusari stă în spatele protestelor organizate împotriva președintei Republicii Moldova

În același timp, Cristian Rizea îl acuză pe Alexandru Slusari de faptul că este implicat în organizarea protestelor împotriva președintei țării, Maia Sandu.

“Surse operative mi-au comunicat că Magda-Tur și Asociația “Forța Fermierilor”, condusă de Alexandru Slusari,  finanțează protestele împotriva Maiei Sandu. Sunt disperați că o vor pierde pe ministra MAI, Ana Revenco, care îi ajută să implementeze agenda rusească în Republica Moldova”, a precizat Cristian Rizea. 

Realitateadinmoldova.md amintește că CSE a abrogat Dispoziția din 18 mai, 2022, care nu permitea restituirea TVA-ului la exportul și reexportul uleiului de floarea-soarelui dezodorizat, scrie Realitatea din Moldova.