MENIU

S-a născut cu capul deformat, a cutremurat întreaga lume. Acum a fost operată. Schimbarea e șocată

Un copil din China a intrat în istorie că prima persoană al cărei craniu a fost reconstruit în întregime de o imprimantă 3D.

Han Han, sau "copilul cu capul mare", aşa cum e cunoscută în China, are 3 ani şi suferă de o boală rare din cauza căreia capul ei s-a mărit de 4 ori. Fetiţă era în pericol de a orbi, din cauza presiunii intracraniene mari, sau de a fi infestată cu viermi, scrie kanald.ro.

Doctorii au operat-o în urmă cu câteva zile folosind o tehnică revoluţionară. Cu ajutorul unei imprimante 3D, au creat din titaniu un craniu artificial, pe care i l-au implantat lui Han Han, în locul celui crescut prea mult. În timul operaţiei, scalpul şi cutia craniană i-au fost îndepărtate iar creierul ei a fost repoziţionat.

Spre fericirea familiei, operaţia de 17 ore a fost un succes. Fetiţă a deschis ochii şi a respirat singură imediat după operaţie. Pe măsură ce va creşte, implanturile de titan vor fi înconjurate de ţesut osos, întărindu-i partea superioară a craniului. Doctorii spun că recuperarea va fi completă.

Mai multe articole despre:
China craniu imprimantă 3 D han han opreatie