MENIU

Rusia nu își mai permite cheltuielile militare uriașe. Raport șoc primit de Putin

<p>Vladimir Putin</p>

Rusia are probleme. Cheltuielile militare au scăzut semnificativ, pe fondul sancțiunilor economice dure impuse de Occident, arată o analiză a Financial Times.

Sancțiunile economice au lovit dur Rusia, acolo unde îl doare cel mai tare pe Vladimir Putin. Cheltuielile militare ale Moscovei au scăzut cu o cincime în 2017, comparativ cu anul precedent. Este prima reducere reală de cheltuieli militare din 1998 și până acum, scrie Financial Times. Concret, Rusia a cheltuit pentru Apărare 66,35 miliarde de dolari, adică 4,3% din PIB, în scădere de la 5,5% în 2016, potrivit Stockholm International Peace Research Institute. 

Submarinul Apocalipsei, ultima armă a Rusiei, poate produce un tsumani cu valuri de 100 de metri 

Această scădere înseamnă că Rusia a fost depășită de Arabia Saudită în topul statelor cu cele mai mari cheltuieli militare.

Scăderea cheltuielilor militare este cel mai clar semnal de până acum care arată efectul sancțiunilor economice impuse de UE și SUA.

Modernizarea Armatei a fost de la bun început parte centrală a strategiei lui Vladimir Putin de a transforma Rusia într-o superputere mondială.

Rusia a sporit cheltuielile militare din 1999, odată cu venirea lui Vladimir Putin la putere, banii fiind investiți în modernizarea armelor, reconstruirea infrastructurii și creșterea salariilor militarilor, după un deceniu în care Armata fusese neglijată, ca urmare a prăbușirii URSS.

Vladimir Putin a supralicitat totuși, în urmă cu puțin timp, anunțând o serie de arme redutabile dezvoltate de Rusia. Printre acestea, racheta RS-28 Sarmat, botezată de NATO cu numele de Satan 2. 

La sfârșitul lui martie, Rusia a testat cu succes noua rachetă balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, care poate transporta 12 focoase nucleare pe o distanţă de 10.000 de kilometri, a anunţat vineri Ministerul Apărării de la Moscova, relatează site-ul agenţiei Sputnik, citat de Mediafax.

"Acest nou test efectuat la cosmodromul Pleseţk a confirmat caracteristicile rachetei în timpul fazelor de prelansare şi de zbor iniţial", se arată într-un comunicat al Ministerului.

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Iuri Borisov, a declarat recent că industria naţională de apărare este pregătită să producă un număr mare de rachete balistice intercontinentale Sarmat, pentru a înlocui rachetele învechite Satan. El a menţionat că noua generaţie de rachete poate să lovească portavioane, distrugătoare şi crucişătoare.

Mai multe articole despre:
Rusia sancţiuni Vladimir Putin cheltuieli militare