MENIU

Rusia tună și fulgeră împotriva SUA - Ce condiții pune în războiul din Ucraina ca să respecte Tratatul nuclear START

Rusia tună și fulgeră din nou împotriva Statelor Unite. Kremlinul dă vina pe Washington și spune că nu va reveni asupra deciziei de a suspenda tratatul nuclear dacă nu se schimbă strategia în Ucraina. 

Rusia a anunțat oficial SUA cu privire la suspendarea participării Moscovei la Noul Tratat strategic de reducere a armelor (START), a declarat miercuri viceministrul de externe rus - Serghei Riabkov, potrivit RIANovosti, relatează CNN

În documentul oficial, Rusia a anunțat că va continua să respecte prevederile centrale ale tratatului, care includ restricții asupra numărului de sisteme relevante, dar cu anumite condiții pentru revenirea în START. 

„Suntem gata să discutăm orice chestiuni care interesează SUA, dar nu vedem nicio şansă ca decizia de suspendare a Tratatului Noul START să fie revizuită sau reexaminată, cel puțin până când colegii americani nu vor fi gata să abandoneze abordarea ostilă față de Rusia. În primul rând în legătură cu ceea ce se întâmplă în Ucraina și în jurul ei”, a transmis Riabkov.

Președintele rus - Vladimir Putin a semnat marți decretul prin care se suspendă oficial participarea Rusiei la START, punând în pericol ultimul pact existent ce reglementează cele mai mari două arsenale nucleare din lume. 

"Sunt nevoit să anunţ astăzi că Rusia suspendă participarea la Noul Tratat de Reducere a Armamentului Strategic. Elitele din Occident nu îşi ascund obiectivele. Dar nu au cum să nu înţeleagă faptul că este imposibil să învingă Rusia pe câmpul de luptă", a afirmat Vladimir Putin. Președintele Rusiei a denunțat atitudinea Occidentului în conflictul militar din Ucraina. 

Tratatul stabilește limite pentru numărul de arme nucleare intercontinentale desfășurate pe care le pot avea atât SUA, cât și Rusia. Ultima prelungire a Tratatului a avut loc la începutul anului 2021 pentru cinci ani. Astfel că au fost sistate negocierile ce urmau între cele două părți pentru un alt acord de control al armelor. Anterior, Rusia a refuzat vizita inspectorilor la arsenalul pe care îl deține.

După anunțul suspendarii Tratatatului New START, Casa Albă a anunţat că dorește contacte cu Administraţia de la Moscova pentru discuţii despre acţiuni în sensul stabilităţii nucleare. Iar luni, Administraţia SUA a reafirmat apelul adresat Rusiei de reluare a negocierilor pentru controlul armamentului nuclear.

"Menţinem disponibilitatea de a avea întâlniri cu Rusia pentru a discuta despre Tratat şi despre problemele de stabilitate nucleară, aşa cum a demonstrat recenta reuniune în Procesul P5. După cum am spus anterior, indiferent ce se întâmplă în lume, Statele Unite sunt pregătite să continue măsurile esenţiale pentru controlul armamentului", a transmis Consiliul pentru Securitate Naţională de la Casa Albă, săptămâna trecută. Este vorba despre contactele pentru reducerea riscurilor strategice între principalele puteri nucleare - Statele Unite, Rusia, China, Marea Britanie şi Franţa.