MENIU

Rusia, furioasă pentru că Youtube ”promovează” protestele masive anti-Putin

Serviciul federal pentru Supervizarea Comunicațiilor din Rusia (Roskomnadzor) a cerut oficial companiei Google să înceteze promovarea ”evenimentelor ilegale de masă” pe platforma sa video Youtube, relatează Reuters, citată de RFI Romania.

Solicitarea vine în contextul în care, la sfârșitul săptămânii trecute, zeci de mii de oameni au ieșit în stradă la Moscova și în alte orașe ale Rusiei pentru a protesta împotriva regimului Putin și a măsurilor luate de acesta pentru a împiedica reprezentanții opoziției să participe la alegerile locale, programate în septembrie.

Sunt cele mai ample demonstrații de stradă împotriva regimului de la revenirea lui Putin la Kremlin, în 2012, potrivit observatorilor, iar mai multe canale de pe platforma Youtube transmit în direct evenimentele.

Roscomnadzor susține că anumite ”entități” cumpără publicitate pe Youtube pentru a promova clipurile video cu aceste demonstrații și avertizează că Rusia va considera acceptul Google pentru astfel de inițiative drept ”o intervenție în treburile sale interne” și ”influențarea ostilă și obstrucționarea alegerilor democratice din Rusia”. În cazul în care compania nu ia măsuri în acest sens, Rusia va reacționa în mod corespunzător, precizează Serviciul Federal, fără a da alte detalii.

La solicitarea jurnaliștilor, un purtător de cuvânt al Google în Rusia a refuzat să comenteze situația, precizează Reuters.

La începutul acestui an Google a șters de pe Youtube un clip publicitar al liderului opoziției Alexei Navalny, la cererea autorităților ruse, care susțineau că filmulețul încalcă reglementările legale privind campania electorală pentru alegerea guvernatorilor locali.

Mai multe articole despre:
Moscova Rusia google YouTube