MENIU

Rusia, fără rețele de socializare. Influencerii sunt în pragul disperării

Rusia, fără rețele de socializare / Sursa foto: Profi Media

Rușii nu au de suferit doar din cauza sancțiunilor impuse de Vest, ci și în urma deciziei lui Putin de a bloca rețelele de socializare. Influencerii care își câștigau traiul din activitatea online sunt acum în pragul disperării. Asta se vede în ultimele postări ale celor mai urmărite persoane pe Instagram din Rusia. Amintim că regimul de Moscova a blocat rețelele de socializare, dar şi Booking.com începând de azi, numindu-le "organizații extremiste". 

Facebook, Instagram și WhatsApp au fost interzise în toată Rusia. Parchetul rus le-a numit „organizații extremiste”, după ce Meta, compania-mamă, a precizat că utilizatorii din mai multe țări vor avea voie să facă apel la violență împotriva soldaților ruși în contextul invaziei din Ucraina. Măsura este o lovitură dură pentru influencerii ruși, unii dintre ai numărând chiar și peste 20 de milioane de fani pe internet.

Cântăreața Olga Buzova este cunoscută în Rusia ca unul dintre cei mai apreciați influenceri. Are peste 23 de milioane de urmăritori pe contul ei de Instagram. Olga și-a luat la revedere de la fanii ei în lacrimi, spunând că pierde un conținut pentru care a muncit „cu trudă” timp de 7 ani. Ea a plecat deja în Emiratele Arabe.

Disperarea a cuprins-o și pe o bloggeriță, femeie de afaceri și soția unui cunoscut rapper rus care a anunțat că oferă bani abonaților săi care se vor muta pe contul ei de Telegram. Postarea ei a fost apreciată de peste 850 de mii de persoane din cei 15 milioane de abonați pe care îi are.

Un alt influencer cu peste 20 de milioane de abonați a anunțat organizarea a două tombole pentru aceia care se mută pe canalul său de Telegram. El oferă un computer Apple dar și ultimul model de Mrecedes câștigătorilor.

Influencerii au ales să facă ultimele postări fie din casele lor de lux sau în lângă unui avion privat sau lângă o mașină de ultimă generație. Niciunul dintre aceștia nu a făcut referire la războiul pe care Rusia l-a început împotriva Ucrainei.

Autoritatea de reglementare a comunicaţiilor din Rusia le-a spus oamenilor să-şi mute fotografiile şi videoclipurile de pe Instagram înainte ca acesta să fie închis, la miezul nopții de duminică spre luni şi i-a încurajat să treacă la „platformele de internet competitive” ale Rusiei. 

Mai multe articole despre:
rusia influenceri rusia retele sociale