MENIU

Regina Elisabeta a II-a a împlinit 89 de ani

<p>Regina Elisabeta a II-a </p>

Regina Elisabeta a-II-a a împlinit 89 de ani. Este o perioadă extrem de importantă pentru suverana Marii Britanii căci în luna septembrie domnia sa va deveni cea mai lungă din istoria Regatului Unit. Până atunci, însă, există un alt motiv de bucurie. Regina aşteaptă venirea pe lume celui de-al doilea strănepot din partea prinţului William.

La 21 aprilie 1926 venea pe lume Elisabeta Alexandra Maria Windsor. La 27 de ani urca pe tronul Marii Britanii după moartea tatălui său, George al 6-lea, iar acum este pe punctul de a-şi consolida locul binemeritat în istorie.

Pe 9 septembrie, domnia sa o va depăşi, ca durată, pe cea a reginei Victoria şi va deveni cea mai lungă din cadrul Regatului Unit, 63 de ani, şapte luni şi 2 zile.

"Mă angajez în faţa voastră ca viaţa mea, fie ea lungă sau scurtă, să fie în pusă în slujba poporului şi a familiei imperiale căreia îi aparţinem cu toţii.", spune regina Elisabeta a-II-a.

După 63 de domnie, regina Marii Britanii respectă cu sfinţenie acest jurământ în faţa poporului. Din acest motiv, specialiştii nu se aşteaptă ca Elisabeta a doua să urmeze exemplul celorlalţi suverani europeni şi să abdice. Aşa cum prevede tradiţia, regina îşi va petrece aniversarea în cadru privat. Ea şi prinţul consort se află la castelul Windsor şi nu au niciun eveniment public programat. Naţiunea britanică va avea însă ocazia să-şi serbeze suverana în iunie, când are loc obişnuita paradă a gărzii regale.

Mai multe articole despre:
aniversare Regina Elisabeta a II-a