MENIU

Recep Erdogan s-a întâlnit cu liderul mişcării palestiniene Hamas, Khaled Meshaal - surse Reuters

<p>Premierul turc, Recep Tayyip Erdogan</p>

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, s-a întâlnit sâmbătă, la Istanbul, cu liderul mişcării islamiste palestiniene Hamas, Khaled Meshaal, anunţă surse prezidenţiale turce, în contextul în care Turcia pregăteşte normalizarea relaţiilor cu Israelul, informează site-ul agenţiei Reuters.

"Khaled Meshaal i-a prezentat lui Recep Erdogan cele mai noi informaţii din regiune", a declarat un oficial de la Preşedinţia Turciei, fără a oferi detalii. Mişcarea islamistă Hamas deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza.

Întâlnirea lui Recep Erdogan cu liderul Hamas intervine în contextul în care Israelul şi Turcia au ajuns zilele trecute la un acord preliminar în sensul normalizării relaţiilor, deteriorate din anul 2010, după moartea a zece turci care au încercat să ajungă ilegal în teritoriul palestinian Fâşia Gaza. Oficiali israelieni şi turci au purtat negocieri în secret, în Elveţia, ajungând miercuri la un acord preliminar.

În cadrul acordului, Israelul şi Turcia ar urma să reia relaţiile diplomatice în regim normal. Israelul a fost de acord să ofere compensaţii pentru uciderea a zece cetăţeni turci de către militari israelieni în incidentul din 2010, produs când o navă cu activişti propalestinieni încerca să ajungă în Fâşia Gaza prin încălcarea blocadei israeliene. Nivelul compensaţiilor nu a fost stabilit încă, dar Guvernul Benjamin Netanyahu se arătase dispus să achite Ankarei 20-21 de milioane de dolari.

Turcia a acceptat să interzică intrarea pe teritoriul său a unui lider Hamas, Saleh Al-Aruri.