MENIU

Războiul dintre China și SUA se aprinde din cauza crizei din Hong Kong

Guvernul chinez a ameninţat joi că va adopta "contra-măsuri ferme" după promulgarea miercuri de către preşedintele Donald Trump a unor legi de susţinere a populaţiei din Hong Kong care protestează în favoarea democraţiei, informează Agerpres.

Preşedintele Donald Trump a semnat miercuri două legi prin care sunt susţinuţi protestatarii care manifestă în Hong Kong în favoarea democraţiei, în pofida obiecţiilor furioase ridicate de Beijing, cu care liderul de la Casa Albă urmăreşte să încheie un acord care să pună capăt unui război comercial dăunător, informează joi Reuters.

Noua legislaţie, aprobată săptămâna trecută în unanimitate în Senat şi doar cu un vot împotrivă în Camera Reprezentanţilor, solicită Departamentului de Stat să certifice, cel puţin anual, că Hong Kong-ul păstrează suficientă autonomie care să justifice termenii favorabili ai comerţului cu SUA, care au ajutat insula să îşi menţină poziţia de centru financiar mondial. De asemenea, legea ameninţă cu sancţiuni în cazul încălcării drepturilor omului.

Un al doilea proiect de lege aprobat de Congres şi semnat de preşedintele Trump, interzice exportul către poliţia din Hong Kong de muniţie utilizate în controlul mulţimilor, precum gaze lacrimogene, spray-uri cu piper, gloanţe de cauciuc şi pistoale cu electroşoc.

"Am semnat aceste proiecte de lege din respect pentru preşedintele Xi, China şi pentru oamenii din Hong Kong. Ele sunt adoptate în speranţa că liderii şi reprezentanţii din China şi Hong Kong vor putea să rezolve pe cale amiabilă diferendele lor, care să conducă la pace şi prosperitate pe termen lung pentru toţi", se arată într-o declaraţie a liderului de la Casa Albă.

China a denunţat aceste legi ca pe o ingerinţă brutală în afacerile sale interne şi o încălcare a dreptului internaţional.

Guvernul chinez a ameninţat joi că va adopta "contra-măsuri ferme" după promulgarea miercuri de către preşedintele Donald Trump a unor legi de susţinere a populaţiei din Hong Kong care protestează în favoarea democraţiei, informează Agerpres.

"Sfătuim SUA să nu acţioneze arbitrar; în caz contrar, China va contracara cu hotărâre şi toate consecinţele ce vor apărea trebuie să fie suportate de Statele Unite", se arată într-un comunicat al ministerului de externe de la Beijing, care nu precizează însă măsurile ce ar putea fi adoptate de autorităţile chineze, potrivit dpa.

Legislaţia promulgată de Washington este "o abominaţiune absolută şi ascunde intenţii sinistre", subliniază ministerul chinez de externe.

Totodată, ea "este un act de hegemonie pură", acuză diplomaţia chineză, care l-a avertizat în zadar, anterior, pe preşedintele american să nu o promulge, după ce Congresul o aprobase săptămâna trecută.

Acest text "susţine cu neruşinare actele comise la adresa cetăţenilor nevinovaţi care au fost loviţi, răniţi şi arşi (...) de infractori violenţi", şi-a continuat critica regimul comunist de la Beijing.

De la începutul protestelor democratice din fosta colonie britanică în urmă cu aproape şase luni, Beijingul denunţă revolte organizate, în opinia sa, de protestatari ghidaţi de la distanţă de ţări străine, dintre care cele mai importante sunt considerate a fi SUA şi Marea Britanie.

La rândul său, guvernul din Hong Kong şi-a exprimat joi "regretul profund" referitor la promulgarea legilor şi a acuzat Washingtonul de "amestec" în afacerile sale interne.

"Cele două acte interferează clar în afacerile interne din Hong Kong", a declarat, într-un comunicat, un oficial al executivului, afirmând că această decizie transmite un "mesaj greşit manifestanţilor". 

Mai multe articole despre:
hong kong