MENIU

Război Ucraina. ZIUA 330. Schimbare majoră. Americanii, dispuși să-i ajute pe ucraineni să atace Rusia în Crimeea - LIVE TEXT

Război în Ucraina, ziua 330 / Foto: Profi Media

După aproape un an de lupte pentru apărarea teritoriului, ucrainenii ar putea primi un ajutor important din partea americanilor. SUA par dispuse să ajute Ucraina pentru lansarea de ofensive în Peninsula Crimeea.

UPDATE 17:30 Președintele Serbiei, Aleksandar Vucici, se distanțează de Vladimir Putin și tradiționbalele bune relații cu Mosocva, afirmând că țara sa nu sprijină agresiunea împotriva Ucrainei și nu recunoațște "anexările".

 

UPDATE 17:00 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a ajuns în capitala Ucrainei, în plină alertă aeriană. Oficialul european are discuții cu liderii ucraineni pe tema accelerării  livrărilor de armament, cerută insistent de Ucraina, înainte de noua invazie pregătită de Rusia

UPDATE 15:00Bilanțul victimelor accidentului de elicopter de lângă Kiev este de 14 morți - inclusiv ministrul de Interne al Ucrainei și un copil, și 16 răniți, între care șase copii, conform ultimelor date furnizate, joi, de către șeful administrației militare din regiunea Kiev, Oleksii Kuleba, citat de CNN.

El a spus că niciunul dintre răniți nu este în stare gravă, iar o atenție deosebită se acordă copiilor care au suferit arsuri complexe, dar „starea lor este satisfăcătoare”.

Conform oficialului ucrainean, familiile victimelor vor primi asistență financiară.

UPDATE 13:23 - Preşedintele Belarus, Aleksandr Lukaşenko, a declarat joi că a oferit tot sprijinul pe care l-a promis Moscovei în contextul campaniei militare a Rusiei în Ucraina, pentru care autorităţile de la Minsk au pus la dispoziţie teritoriul ţării pentru trupele şi logistica rusă, transmite EFE.

UPDATE 15:15 - Guvernul suedez a anunțat, joi, un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, care va include vehicule blindate de luptă pentru infanterie și a declarat că a ordonat forțelor sale de apărare să pregătească, de asemenea, trimiterea de sisteme de artilerie Archer, transmite Reuters.

UPDATE 12:10 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat joi ezitările Germaniei de a autoriza livrările de tancuri grele pentru Ucraina, afirmând că aceasta "nu este o strategie bună", informează AFP.

"Sunt momente când nu trebuie să eziţi sau să te compari. (Cum se întâmplă) când cineva spune \"eu voi livra tancuri dacă (şi) altcineva o va face\"", a afirmat Zelenski într-o videoconferinţă în timpul unui mic-dejun în marja Forumului de la Davos.

UPDATE 12:02Reacția Kremlinului după ce s-a aflat că SUA ar putea da Ucrainei arme cu care să lovească și Crimeea: „Vom ajunge la un alt nivel”.

Kremlinul a afirmat, joi, că un atac ucrainean asupra Crimeii anexate de Rusia ar fi „extrem de periculos", reacția venind după ce New York Times a relatat că oficialii americani au început să accepte ideea de a ajuta Kievul să atace peninsula.

UPDATE 11:22 - Fostul premier și președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a amenințat că va începe un război nuclear în cazul înfrângerii în Ucraina.

Rusia va începe un război nuclear dacă va fi învinsă în timpul războiului din Ucraina, a declarat Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Administraţia Biden începe să-şi flexibilizeze poziţia avută până acum în războiul din Ucraina şi ia în considerare argumentul Kievului că are nevoie de arme mai puternice pentru a lovi peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014 şi unde se află aproximativ 70.000 de soldaţi ruşi şi mai multe baze militare importante ale Moscovei, relatează News.ro citând The New York Times. 

UPDATE 08:00 - SUA ajută Ucraina să atace Rusia în Crimeea.

Statele Unite au susţinut tot timpul că peninsula Crimeea - anexată ilegal de Moscova în 2014 - este parte a Ucrainei. Cu toate acestea, administraţia Biden a menţinut o linie intransigentă de la invazia rusă din februarie 2022, refuzând să furnizeze Kievului armele de care ar avea nevoie pentru a ţinti peninsula Crimeea, pe care Rusia o foloseşte ca bază pentru a lansa lovituri devastatoare. Acum, această linie dură a administraţiei americane începe să se înmoaie, scrie NYT.

După luni de discuţii cu oficialii ucraineni, administraţia Biden începe în cele din urmă să admită că Kievul ar avea nevoie de puterea necesară pentru a lovi acest "sanctuar" rusesc, chiar dacă o astfel de mişcare ar creşte riscul de escaladare, au declarat mai mulţi oficiali americani citaţi sub protecţia anonimatului de cotidianul newyorkez.

Flexibilizarea poziţiei s-a produs pe măsură ce administraţia Biden a început să fie convinsă că dacă armata ucraineană arată Moscovei că îi poate ameninţa controlul asupra Crimeei, asta ar consolida poziţia Kievului în orice negocieri viitoare. În plus, temerile că Kremlinul ar putea riposta folosind o armă nucleară tactică s-au diminuat, au declarat oficialii şi experţii americani, deşi aceştia au avertizat că riscul rămâne totuşi valabil.

Noua atitudine cu privire la Crimeea arată cât de departe au ajuns oficialii administraţiei Biden faţă de începutul războiului, când erau reticenţi chiar şi în a recunoaşte public faptul că Statele Unite furnizau rachete antiaeriene Stinger pentru trupele ucrainene, punctează The New York Times.

Acum, scrie cotidianul, administraţia Biden ia în considerare ceea ce ar fi una dintre cele mai îndrăzneţe mişcări ale sale de până acum, ajutând Ucraina să atace peninsula pe care preşedintele Vladimir Putin o consideră parte integrantă a încercării sale de a restabili gloria de altădată a Rusiei.

Oficialii americani discută cu omologii lor ucraineni despre utilizarea armelor furnizate de americani, de la sisteme de rachete HIMARS la vehicule de luptă Bradley, pentru a viza, eventual, cu ajutorul lor, reobţinerea controlului asupra punţii terestre ce funcţionează ca rută de aprovizionare critică pentru trupele ruse şi care leagă Crimeea de Rusia prin oraşele Melitopol şi Mariupol, ocupate în prezent de ruşi.

Cu toate acestea, preşedintele Biden nu este încă pregătit să ofere Ucrainei sistemele de rachete cu rază lungă de acţiune de care Kievul ar avea nevoie pentru a ataca instalaţiile ruseşti din peninsulă.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident crimeea