MENIU

Război Ucraina. Un oficial NATO a sugerat că Ucraina ar putea ceda teritoriu Rusiei în schimbul aderării la alianță

Război în Ucraina / Foto: Profi Media

Stian Jenssen, șef de personal al secretarului general al NATO, a sugerat că Ucraina ar putea ceda teritorii Rusiei pentru a adera la alianță militară. 

Stian Jenssen, care servește ca șef de personal al secretarului general al NATO, a vorbit astăzi cu presa norvegiană despre acest subiect deși șeful său, Jens Stoltenberg a evitat cu precauție întrebările despre ce ar putea avea de făcut Ucraina pentru a pune capăt războiului, notează Sky News.

Poziția acestuia a fost constantă, și anume că depinde de Ucraina - nu de terți - să decidă cum și când ar trebui să înceapă negocierile cu Rusia.

Dar, în timp ce domnul Jenssen a reiterat această linie, el a oferit indicii că Ucraina ar putea avea într-adevăr o rută către NATO.

  • „Există o mișcare semnificativă în chestiunea viitoarei aderări la NATO a Ucrainei”, a spus el. „Este în interesul tuturor ca războiul să nu se repete. Rusia se luptă enorm din punct de vedere militar și pare nerealist că pot lua noi teritorii”
  • „Acum este mai degrabă o întrebare despre ce reușește Ucraina să ia înapoi”, a adăugat el.

Întrebat de tabloidul norvegian VG dacă Ucraina ar trebui să cedeze teritorii pentru a obține pacea și pentru a obține aderarea la NATO, Jenssen a sugerat că această întrebare a fost deja ridicată în cadrul alianței.

  • „Nu spun că trebuie să fie așa”, a spus el. „Dar asta ar putea fi o posibilă soluție”.

Dar această soluție ar fi în contradicție directă cu obiectivele președintelui Volodimir Zelenski pentru pace.

Unul dintre cele 10 puncte din așa-zisa sa formulă de pace implică restabilirea granițelor Ucrainei acolo unde erau înainte de invazie. Președintele ucrainean a spus clar că nu este negociabil.

Reacții furibunde dinspre Ucraina la sugestia oficialului NATO

Mihailo Podoliak, consilierul vocal al președintelui Zelenski, a respins sugestia lui Jenssen pe platforma X (cunoscută anterior ca Twitter), catalogând-o drept „ridicolă”.

  • „Asta înseamnă a alege în mod deliberat înfrângerea democrației, a încuraja un criminal global, a păstra regimul rus, a distruge dreptul internațional și a transmite războiul altor generații”, a scris el pe rețea.
  • „Evident, dacă Putin nu suferă o înfrângere zdrobitoare, regimul politic din Rusia nu se schimbă și criminalii de război nu sunt pedepsiți, războiul va reveni cu siguranță cu apetitul Rusiei pentru mai mult”, a adăugat el.
  • „Încercările de a păstra ordinea mondială și de a stabili o „pace proastă” prin, să fim sinceri, triumful lui Putin nu va aduce pace în lume, ci va aduce atât dezonoare, cât și război”.

Ministerul de Externe al Ucrainei a intervenit și el, criticând comentariile ca fiind „absolut inacceptabile”.

  • „Am presupus întotdeauna că alianța, la fel ca Ucraina, nu își comercializează teritoriile”, scrie purtătorul de cuvânt al ministerului, Oleg Nikolenko, pe Facebook.

El adaugă: „Este în beneficiul securității euro-atlantice să discutăm modalități de a accelera victoria Ucrainei și de a obține calitatea de membru deplin la NATO”.

Mai multe articole despre:
rusia ucraina nato razboi statele unite occident