MENIU

Război Ucraina. Decizie de ultim moment a autorităților din Letonia. Ce se întâmplă la granița cu Rusia

Letonia decretează stare de urgență. Foto/Profimedia

Din cauză că rușii dau bir cu fugiții de mobilizarea lui Putin, granițele cu Letonia au fost luate cu asalt. Motiv pentru care autoritățile de la Riga au decretat stare de urgență în regiunile țării care se învecinează cu Rusia. 

Guvernul leton a declarat stare de urgență în regiunile țării care se învecinează cu Rusia. Va începe să funcționeze din 28 septembrie și va dura cel puțin 3 luni. Un regim similar este introdus în porturi, aeroporturi, puncte de control și pe calea ferată.

„În legătură cu mobilizarea anunțată în Rusia, numărul cetățenilor ruși care doresc să-și părăsească țara a crescut semnificativ. Astfel, există riscul unei creșteri rapide a numărului de migranți ilegali la granița leto-rusă. Scopul măsurilor de urgență este pregătirea pentru aceasta”, a spus Cabinetul într-un comunicat.

Starea de urgență este introdusă în municipiile Aluksnensky, Balva și Ludza care se învecinează cu regiunea Pskov. În plus, Letonia a decis să închidă punctul de control Pededze și  a instruit Serviciul de Frontieră de Stat să consolideze controlul la frontieră.

Guvernul a subliniat că doar acei ruși care îndeplinesc noile criterii care au intrat în vigoare pe 19 septembrie vor avea voie să intre în țară și nici un singur cetățean al Federației Ruse nu va putea trece granița ca turist. Între 19 și 27 septembrie, au fost 57 de astfel de persoane, iar niciuna dintre ele nu a fost permisă, au adăugat aceștia. 

Anterior, Letonia, Lituania, Estonia și Polonia au închis intrarea rușilor cu vize Schengen. S-au făcut excepții doar pentru șoferii de camioane, diplomații, dizidenții și cei care trec granița din motive umanitare. După anunțul în Federația Rusă a „mobilizării parțiale” din 21 septembrie, autoritățile acestor țări au anunțat că nu își vor deschide porțile celor care fug de draft.

Pe 27 septembrie, Polonia și Bulgaria au  recomandat ca  cetățenii lor să părăsească Rusia din cauza agravării situației din țară pe fundalul războiului din Ucraina.