MENIU

Război Ucraina. Ambasadorul Rusiei la Washington amenință SUA cu războiul nuclear

Rușii nu se sfiesc să-și ăncordeze „mușchii nucleari”. Foto/Profimedia

Statele Unite împing Rusia către „o ciocnire a puterilor nucleare majore, plină de consecințe imprevizibile”, a declarat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei la Washington.

Oficialii americani continuă să escaladeze situația. Ei își intimidează propria comunitate și cea mondială cu „amenințări nucleare imaginare” din partea Rusiei. O astfel de retorică denaturează sensul a ceea ce a spus conducerea rusă”, a spus Antonov ( citat de RIA Novosti).

Potrivit acestuia, după declarația președintelui rus Vladimir Putin despre posibilitatea utilizării armelor nucleare, „nicio schimbare” nu s-a produs în condițiile de utilizare a acestora. „Unii politicieni americani se înșală dacă cred că dorința noastră de a ne apăra teritoriul nu se aplică Crimeei sau teritoriilor care pot deveni parte a Rusiei pe baza liberului arbitru popular”, a adăugat Antonov.

După cea mai mare înfrângere a trupelor rusești de lângă Harkov în septembrie, Putin a decis să anexeze regiunile Ucrainei Herson, Zaporojie, Lugansk și Donețk și, declarându-le „ruse”, a amenința Kievul cu arme nucleare pentru a opri înaintarea trupelor ucrainene. De fapt, Antonov a confirmat acest lucru, iar mai devreme, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, care a anunțat „dreptul” Rusiei la o lovitură nucleară asupra Ucrainei, a spus același lucru mai devreme.

Agențiile de informații ale Statelor Unite și aliații săi au început să monitorizeze îndeaproape arsenalul nuclear al Rusiei după amenințările lui Putin. Potrivit Politico, oficialii serviciilor de informații americane sunt îngrijorați că Rusia va folosi arme nucleare tactice, care sunt mai greu de urmărit decât cele strategice.

Spre deosebire de ICBM, care necesită ca unități întregi să fie puse în alertă, focoasele tactice pot fi lansate de la sistemele convenționale de lansare a rachetelor. „Urmărim acest lucru îndeaproape”, a spus un oficial al guvernului american care lucrează cu informații despre forțele nucleare ale Rusiei. Pentru aceasta, sunt folosite toate mijloacele din aer, spațiu și spațiu cibernetic.

Washingtonul a avertizat Moscova cu privire la consecințele „catastrofale” ale utilizării armelor nucleare în Ucraina. Dar SUA nu au dezvăluit public care va fi răspunsul la trecerea liniei roșii a lui Putin, care pierde războiul pe care l-a început.