MENIU

RĂZBOI Rusia-Ucraina. ZIUA 492. Contraofensiva împotriva rușilor avansează strategic. Putin continuă epurarea generalilor - LIVE TEXT

Război în Ucraina. Luptele continuă în estul țării, în pofida crizei de la Kremlin. Trupele ucrainene avansează strategic în contraofensiva începută, în timp ce rușii bombardează fără milă asupra infrastructurii și civililor.

UPDATE 23:10 - Atac cu rachetă asupra unei şcoli din regiunea Doneţk. Au murit două femei, anunţă poliţia ucraineană.

Un atac cu rachetă asupra unei şcoli dintr-o localitate aflată în apropierea liniei de front din estul Ucrainei, în regiunea Doneţk, s-a soldat vineri cu moartea a două femei, inclusiv o profesoară, şi rănirea a şase persoane, a anunţat poliţia ucraineană, potrivit Reuters.

Profesoara de şcoală primară, în vârstă de 56 de ani, şi o contabilă şefă, în vârstă de 44 de ani, au murit în atacul asupra satului Serhiivka, a precizat poliţia ucraineană. Doisprezece angajaţi erau singurii ocupanţi ai clădirii, a precizat biroul procurorului. Şcolile ucrainene nu au fost deschise vineri pentru elevi.

"Trupele ruseşti, într-un atac direct, au distrus o şcoală în care se aflau civili", a precizat poliţia naţională ucraineană într-un comunicat.

UPDATE 21:45 Comandantul-șef al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a dezvăluit într-un interviu publicat vineri de The Washington Post, că forțele ucrainene înaintează zilnic "cel puțin 500 de metri" în cadrul contraofensivei lor, în ciuda lipsei de echipamente esențiale, precum avioanele de luptă F-16. Zalujnîi a criticat pe cei care se plâng de "progresul lent", subliniind că această contraofensivă nu este un spectacol. Președintele Volodimir Zelenski a menționat anterior că avansul este "mai lent decât se dorește", însă a subliniat că această campanie nu este un film.

UPDATE 18:20  Danemarca va dona Ucrainei încă 174 de milioane de euro Danemarca va debloca 174 milioane de euro (1,3 miliarde de coroane) suplimentari pentru Ucraina, bani destinaţi în principal finanţării achiziţionării de sisteme de apărare antiaeriană, muniţie şi vehicule, a anunţat vineri Ministerul danez al Apărării, potrivit AFP. „Este o donaţie importantă, pe care am făcut-o în funcţie de dorinţele şi nevoile Ucrainei, şi care va sprijini lupta Ucrainei împotriva trupelor ruse invadatoare”, a afirmat ministrul interimar al Apărării, Troels Lund Poulsen, într-un comunicat. 

UPDATE 17:30 Un politician rus și doi presupuși colaboraționiști ucraineni au fost acuzați de crime de război de către procurorii ucraineni în legătură cu deportarea a zeci de orfani din Herson, conform informațiilor Al Jazeera. Procurorii ucraineni au adus aceste acuzații în urma unei investigații extinse realizate în colaborare cu Curtea Penală Internațională (CPI) din Haga, care a emis, de asemenea, un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, pe baza presupusei sale implicări în deportarea copiilor din teritoriile ucrainene ocupate de Rusia.

UPDATE 13.50 Scenariul că trupele Wagner s-ar fi refugiat în Belarus, după eșecul revoltei ordonate de șeful grupării, Evgheni Prigojin, capătă tot mai multă consistență. O serie de imagini din satelit par să indice activitate la o bază militară dezafectată, aflată la circa 100 de kilometri de capitala Minsk.

UPDATE 11:40 Preşedintele belarus, Alexandr Lukaşenko, şi-a înmulţit declaraţiile prin care îşi atribuie meritul soluţionării paşnice a crizei declanşate în Rusia de Evgheni Prigojin, patronul grupului Wagner. El speră şi să-şi dovedească valoarea în ochii lui Vladimir Putin, dar ar putea să plătească un preţ mare, notează France 24.

UPDATE 11:30 Ungaria respinge planurile Comisiei Europene de a oferi mai mulţi bani Ucrainei şi nu este dispusă să contribuie cu fonduri suplimentare pentru a finanţa costurile tot mai mari de exploatare a datoriilor UE, a declarat premierul ungar, Viktor Orban, vineri la postul public de radio. Orban, care a acordat declaraţii în marja summitului UE de la Bruxelles, a opinat că este o solicitare „ridicolă” din partea Comisiei ca Ungaria să contribuie cu mai mulţi bani, în condiţiile în care Budapesta – alături de Polonia – nu a primit fonduri prin Fondul de Redresare al UE, din cauza unei dispute legate de statul de drept. 

UPDATE 09:30 Oficiali americani au declarat că decizia Casei Albe privind livrarea de muniții cu dispersie este așteptată în curând, a relatat CNN, în timp ce NBC News a afirmat că aceasta ar putea veni chiar luna viitoare.

UPDATE 8:00 - Premierul spaniol Pedro Sanchez va merge sâmbătă la Kiev, pentru reafirma sprijinul de "de neclintit" al Uniunii Europene față de Ucraina. Vizita are loc chiar în prima zi a președinției spaniole a Consiliului UE.

UPDATE 7:00 - Luptele violente în Estul Ucrainei. Trupele ucrainene presează liniile de apărare ale rușilor fac încercări pe tot frontul să străpungă liniile de apărare ale armatei ruse dispuse pe trei linii de apărare.

UPDATE 6:00 - Controversele legate de deciziile lui Putin continuă. Epurarea generalilor a început, potrivit presei internaționale, dat fiind faptul că mai mulți generali au dispărut de pe scena publică de aproape o săptămână, în timp ce Vladimir Putin se expune din ce în ce mai mult. Putin a ieșit de mai multe ori la rampă în aceste zile, ultima oară făcând baie de mulțime în Daghestan.

 

Mai multe articole despre:
razboi ucraina razboi rusia razboi ucraina rusia