MENIU

Război în Ucraina, ziua 710: Guvernul de la Kiev nu se lasă! Casa Albă, informată că Zelenski vrea să îl demită pe generalul Valeri Zalujni - LIVE TEXT

Volodimir Zelenski / Foto: Profi Media

Ucraina a ajuns, astăzi, în ziua cu numărul 710 de război. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat, vineri seara,  că „principala ştire” a zilei este că Ucraina tocmai a primit două sisteme de apărare antiaeriană „care doboară orice” şi care, chiar dacă nu „apără complet” teritoriul ţării, vor apăra anumite regiuni.

UPDATE 22:07 - Rusia acuză Ucraina că a bombardat o brutărie și a ucis cel puțin cinci civili în estul ocupat

Autorităţile de ocupaţie instalate de Moscova în oraşul Lisichansk au acuzat Kievul că a ucis cel puţin cinci persoane şi a rănit alte şase bombardând o brutărie, relatează AFP.

Autorităţile de ocupaţie au menţionat că zeci de persoane se află sub dărâmături.

Un bilanţ anterior, publicat de TASS şi RIA Novosti, menţiona doi morţi. "Până la 40 de persoane s-ar putea afla sub dărâmături", au mai spus autorităţile.

"Ar putea fi alte zeci de persoane sub dărâmături", a confirmat Leonid Pasechnik, un oficial rus de ocupaţie, pe Telegram, acuzând forţele ucrainene că au vizat brutăria. El a precizat că poliţia locală şi serviciile de urgenţă se află la faţa locului încercând să "salveze victimele".

UPDATE 20:37 - Kremlinul acuză SUA că provoacă Kievul să continue războiul

După ce secretarul american de stat adjunct Victoria Nuland a vizitat Ucraina, guvernul rus a acuzat Washingtonul că provoacă Kievul să continue războiul, potrivit DPA.

Asta înseamnă că "americanii le provoacă mai multă durere ucrainenilor, că americanii provoacă moartea mai multor ucraineni", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, pentru corespondentul televiziunii de stat ruse Pavel Zarubin, care a publicat sâmbătă declaraţiile pe Telegram.

Statele Unite sunt direct implicate în conflict şi devin din ce în ce mai implicate, a spus Peskov, care s-a declarat încrezător că acest lucru nu va schimba rezultatul războiului.

UPDATE 16:06 - Rusia - Jurnalişti arestaţi la Moscova în timpul unei manifestaţii la care au participat soţii de soldaţi (AFP)

Poliţia rusă a reţinut cel puţin douăzeci de jurnalişti sâmbătă, în timpul unui miting în Piaţa Roşie organizat de soţiile soldaţilor care luptă în Ucraina şi care cer întoarcerea soţilor lor de pe front, scrie AFP.

Un cameraman AFP care a fost reţinut în timpul manifestaţiei a declarat că aproximativ 20-25 de jurnalişti, inclusiv reporteri străini, se aflau cu el într-o dubă celulară în drum spre o secţie de poliţie din capitală.

De mai multe săptămâni, soţiile soldaţilor mobilizaţi pentru a lupta în Ucraina se reunesc în mod regulat în faţa Kremlinului în semn de protest.

Furia rudelor rezerviştilor mobilizaţi la ordinul lui Vladimir Putin în septembrie 2022 este un subiect sensibil pentru autorităţi, care s-au abţinut până acum să reprime această mişcare incipientă.

UPDATE 13:15 - Tot mai mulți ruși și-au schimbat părerea despre invazia din Ucraina! Sondajul care îi va strica toate calculele lui Putin

Cu trei săptămâni înainte ca războiului să intre în cel de-al treilea an, numărul rușilor care cred că acest conflict a fost o greșeală a crescut, potrivit unui nou sondaj citat de The Moscow Times, publicație rusă independentă, desemnată „agent străin” de către Moscova.

UPDATE 12:00 - Ucraina susţine că a doborât nouă din cele 14 drone ruseşti lansate în timpul nopţii

Forţele aeriene ucrainene au declarat sâmbătă că au doborât nouă din cele 14 drone lansate de Rusia în sudul şi centrul Ucrainei în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit AFP.

  
"Ucraina a distrus nouă drone inamice în regiunile Dnipro, Odesa, Nikolaiv şi Jitomir", a precizat forţele aeriene de la Kiev, adăugând că majoritatea dronelor Shahed, de fabricaţie iraniană, vizau "infrastructura energetică" din regiunea centrală Dnipro.

Cele mai multe dintre dronele Shahed de fabricaţie iraniană au vizat "infrastructura energetică" din regiunea centrală Dnipro, unde mii de oameni au rămas fără energie electrică.

Întreruperile de curent au afectat în principal Krivoi Rog, oraşul natal al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Guvernatorul regiunii Dnipro, Serghei Lisak, a declarat că 15.000 de locuitori din Krivoi Rog au rămas fără electricitate în urma atacului cu drone.

UPDATE 10:20 - Incendiu stins la o rafinărie din Volgograd a Lukoil, Rusia, după un atac cu drone

Un incendiu a fost stins sâmbătă la o rafinărie din Volgograd, sudul Rusiei, după un atac cu drone imputat Ucrainei, au anunţat autorităţile locale, transmit Reuters şi AFP.

\"În această noapte, apărarea antiaeriană şi mijloacele de bruiaj electronic au respins un atac cu drone în regiunea Volgograd, în districtele Kalaciovski şi Zakanalie\", a indicat guvernatorul Andrei Bociarov pe Telegram.

\"În urma căderii unei drone doborâte, un incendiu a fost declarat la rafinăria de petrol Volgograd\", a declarat guvernatorul, precizând că pompierii au localizat prompt incendiul şi l-au eliminat. \"Nu există victime\", a adăugat el.

Rafinăria, situată în sudul oraşului, aparţine grupului Lukoil şi poate procesa 14,8 milioane de tone metrice de ţiţei anual.

UPDATE 8:40 - IGPF: Peste 6.300 de cetăţeni ucraineni au intrat vineri în ţară; în total - 158.300 de persoane au tranzitat frontiera

Aproximativ 158.300 de persoane, cetăţeni români şi străini, şi peste 48.000 de mijloace de transport au efectuat, vineri, formalităţile de control, la punctele de frontieră din întreaga ţară.

"Pe sensul de intrare în România au fost 74.011 de persoane, dintre care 6.362 de cetăţeni ucraineni", informează Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, într-un comunicat transmis, sâmbătă, AGERPRES.

Potrivit sursei citate, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), până vineri, la ora 24,00, la nivel naţional, au intrat în România 7.245.607 cetăţeni ucraineni.

UPDATE 6:20 - SURSE: Guvernul de la Kiev a anunţat Casa Albă că vrea să îl demită pe Zalujni

Guvernul ucrainean a informat Casa Albă că intenţionează să îl demită pe comandantul armatei, generalul Valeri Zalujni, au declarat, vineri, două surse bine informate citate de Reuters, potrivit News.ro.

Măsura de a-l demite pe generalul Valeri Zalujni, care a intrat în conflict cu preşedintele Volodimir Zelenski în legătură cu strategia militară şi cu alte probleme, vine în urma contraofensivei ucrainene de anul trecut, care nu a reuşit să recupereze porţiuni semnificative din teritoriul acaparat de Rusia prin agresiune.

O sursă apropiată de biroul lui Zelenski a declarat că cei doi nu sunt de acord nici în privinţa unei noi campanii de mobilizare militară, preşedintele opunându-se propunerii lui Zalujni de a chema 500.000 de soldaţi noi.

Cu toate acestea, sursa a adăugat că procesul de demitere a lui Zalujni din funcţia de comandant-şef al forţelor armate ucrainene a fost suspendat pentru moment, în timp ce oficialii analizează cine ar trebui să fie înlocuitorul său.

O a doua sursă bine informată a declarat că Casa Albă nu şi-a exprimat o poziţie într-un fel sau altul cu privire la planul de înlocuire a lui Zalujni. "Aş dori să subliniez că răspunsul Casei Albe a fost că nu am sprijinit sau obiectat la decizia lor suverană", a declarat sursa. "Casa Albă a transmis că este de competenţa Ucrainei să ia propriile decizii suverane cu privire la personalul său", a insistat sursa.

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia