MENIU

Război în Ucraina, ziua 429. Atacuri cu rachete: Cel puțin 25 de persoane au fost ucise în Uman și Dnipro - LIVE TEXT 

Forțele ruse au efectuat patru lovituri cu rachete Kalibr asupra orașului Mykolaiv pe 27 aprilie, iar surse ucrainene au raportat că forțele ruse au direcționat rachetele folosind diferite caracteristici ale terenului, diferite înălțimi de lansare și multiple modificări ale traiectoriei pentru a complica detectarea lor de către apărarea aeriană ucraineană.

UPDATE -23:28Declarația năucitoare a lui Prigojin: ”Wagner se închide. Vom merge în istorie”

Proprietarul grupării de mercenari „Wagner”, Evgheni Prigojin, s-a plâns încă o dată de lipsa obuzelor necesare luptelor din Ucraina și a prezis, de asemenea, dispariția iminentă a armatei sale private, confirmând astfel pierderile grele suferite până în prezent, în special de la Bahmut.

UPDATE 23:10 - Zelenski i-a cerut ajutorul lui Xi Jinping în dosarul în care s-a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin 

Preşedintlee ucrainean Volodimir Zelenski anunţă vineri că i-a cerut omologului său chinez Xi Jinping ajutorul în dosarul – în care Curtea Penală Internţaională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin – al întoarcerii copiilor ucraineni ”deportaţi” de Rusia, al căror numnăr este evaluat în mod oficial la cel puţin 20.000 de către Kiev, relatează AFP.

UPDATE 22:56Tranzitul cerealelor ucrainene: Bruxellesul a găsit un acord cu 5 state membre ale UE

Comisia Europeană a anunţat vineri încheierea unui acord de principiu cu cinci state membre UE, între care Polonia, România şi Ungaria, pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene după interdicţiile de import impuse de câteva din aceste ţări şi considerate drept "inacceptabile" de către Bruxelles, informează France Presse.

UPDATE 21.50 - Bilantul mortilor in urma atacurilor cu rachete efectuate de Rusia inainte de rasaritul soarelui in Uman, Ucraina a crescut la cel putin 23 de persoane, inclusiv patru copii, iar alte 11 persoane au ajuns la spital, potrivit BBC.

In Dnipro au fost ucise o femeie si fiica ei in varsta de trei ani, potrivit primarului.

Ministerul rus al Apararii a declarat ca armata sa a vizat cu loviturile unitati de rezerva ale armatei ucrainene. Agentia de presa RIA, detinuta de stat, a declarat ca Rusia tinteste spre unitatile de rezerva si a folosit vineri arme de inalta precizie.

UPDATE 21:12 - Zelenski: Limitarea ajutorului militar acordat Ucrainei oferă oportunităţi Rusiei

Orice "limitare artificială" a ajutorului militar acordat Ucrainei reprezintă o oportunitate pentru Rusia de a-şi continua agresiunea militară împotriva acestei ţări, a declarat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski după întrevederea cu omologii săi din Republica Cehă şi Slovacia, Petr Pavel, şi, respectiv, Zuzana Caputova, care au efectuat o vizită la Kiev, relatează EFE.

UPDATE 18:50 - Putin a promulgat legea care impune închisoare pe viaţă pentru înaltă trădare

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat vineri unele amendamente la Codul Penal prin care se introduce condamnarea pe viaţă pentru înaltă trădare şi se măreşte, de la 15 la 20 de ani, pedeapsa prevăzută pentru acte de terorism, transmite EFE.

UPDATE 17:30 - CEDO a condamnat vineri Rusia să despăgubească Georgia cu circa 130 de milioane de euro pentru delictele comise în timpul conflictului din Osetia de Sud din 2008. Decizia e mai mult simbolică, pentru că Moscova nu respectă deciziile Curții.

The European Court of Human Rights ordered #Russia to pay more than 129 million euros in compensation to #Georgia for violations of citizens\" rights during the war in 2008.

This is an additional judgment of the court on the lawsuit of the Georgian government, which concerns fair… pic.twitter.com/FmW7TJth57

— NEXTA (@nexta_tv) April 28, 2023

UPDATE 17:00 - Ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, convocat la Ministerul de Externe moldovean după „declarațiile denigratoare” ale unor oficiali ruși la adresa Republicii Moldova. Acțiunea concertată a lui Peskov și Medvedev asupra regimului Maiei Sandu în Republicii Moldova.

UPDATE 16:30 - Bilanțul victimelor omenești în urma raidului aerian al Rusiei în Ucraina a ajuns deja la 19 morți și 18 răniți, dintre care 9 sunt internați în spital.

As a result of the Russian shelling of the city of #Uman, the death toll rose to 19 and 18 injured, 9 of them are in hospital.

Rescuers continue to clear the rubble. pic.twitter.com/dWEK8ShfzM

— NEXTA (@nexta_tv) April 28, 2023

UPDATE 16:00 - Propaganda rusă prezintă victoria în Ucraina după raidul aerian din mai multe orașe, soldat cu cel puțin 19 victime, potrivit celui mai recent bilanț.

UPDATE 15:00 - Imagini tulburătoare din orașul Uman după atacul aerian cu drone al rușilor. 

Video of a destroyed residential house in #Uman from a drone.

Video: Radio Liberty pic.twitter.com/fNwyjBWJWv

— NEXTA (@nexta_tv) April 28, 2023

UPDATE 14:00 - România, printre țările considerate „vinovate” de Rusia pentru politica Republicii Moldova. Comentariile „sulfuroase” ale lui Medvedev continuă cu amenințările la adresa țărilor care acuză Rusia de agresiunea militară din Ucraina și pe președintele Vladimir Putin. Fostul președinte rus spune că „Moldova nu mai există ca ţară, pentru că a fost vândută României de guvernarea prooccidentală”

UPDATE 13:00 - „Măcelarul din Mariupol”, înlăturat din funcția de ministru adjunct al Apărării

General-colonelul rus Mihail Mizințev, supranumit „Măcelarul din Mariupol” din cauza acțiunilor sale pentru capturarea orașului-port, a fost înlăturat din funcția de ministru adjunct al Apărării.

UPDATE 10:00 - Un soldat rus recunoaște că a tăiat gâtul unor prizonieri de război – interceptare SBU 

Serviciul de securitate al Ucrainei susține că a interceptat o convorbire telefonică în care un soldat rus recunoaște că a ucis prizonieri de război.

Conversația, postată de SBU pe Telegram, arată faptul că soldatul rus descria cum tăia gâtul prizonierilor de război după ce extrăgea informațiile de care avea nevoie.

„Trebuie să înjunghii o persoană. Dar aceasta nu este prima dată pentru mine. Oamenii care sunt prizonieri de război... nu are rost să îi păstrăm. Pentru că de la ei obținem toate informațiile. Nu are rost să îi reținem. Aici... trebuie să ne debarasăm de ei”, spune soldatul rus.

Convorbirea a fost interceptată pe frontul de est, a precizat SBU, crimele de război având loc în regiunea Harkov.

UPDATE 8:50 - Atacuri ale rușilor în mai multe orașe din Ucraina, inclusiv în capitala Kiev. Ploaia de bombardamente vine chiar la o zi de la anunțul Rusiei că „salută orice acțiune ce va aduce mai aproape sfârșitul conflictului din Ucraina”. Atacurile aeriene din centrul Ucrainei, în regiunea Cerkasy, au făcut cel puțin 5 victime.

⚡️Russia strikes Cherkasy Oblast overnight on April 28, injuring 5.

Russian forces attacked the city of Uman in central Cherkasy Oblast with cruise missiles in the early hours of April 28, regional governor Ihor Taburets said on Telegram.

Video: Zoya Vovk, Cherkasy Oblast… pic.twitter.com/j5yznTcCSy

— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) April 28, 2023

Forțele ruse folosesc noi tactici pentru a complica capacitatea apărării aeriene ucrainene de a detecta rachete rusești. Forțele ruse au efectuat patru lovituri cu rachete Kalibr asupra orașului Mykolaiv pe 27 aprilie, iar surse ucrainene au raportat că forțele ruse au direcționat rachetele folosind diferite caracteristici ale terenului, diferite înălțimi de lansare și multiple modificări ale traiectoriei pentru a complica detectarea lor de către apărarea aeriană ucraineană. Ministerul rus al Apărării (MOD) a recunoscut că forțele ruse au efectuat o lovitură cu rachete pe mare, cu rază lungă de acțiune și de înaltă precizie, pe 27 aprilie, în urma tăcerii recente notabile despre rachetele și loviturile aeriene ruse ca parte a campaniei sale mai ample în Ucraina. 

ISW a evaluat anterior campania de rachete a Rusiei de a degrada infrastructura energetică unificată a Ucrainei a eșuat definitiv și că forțele ruse par să fi abandonat efortul. 

Forțele ruse își mențin capacitatea de a-și reînnoi campania de rachete dacă doresc. Ele pot folosi aceste tactici pentru a-și conserva stocurile de rachete de înaltă precizie în cazul unei campanii de rachete reînnoite.

Oficialii occidentali și-au exprimat încrederea în capacitatea Ucrainei de a conduce o contraofensivă de succes. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe 27 aprilie că NATO a antrenat și echipat mai mult de nouă brigăzi ucrainene noi, subliniind că forțele ucrainene se află într-o poziție „puternică” pentru a relua teritoriul capturat în viitoarea lor contraofensivă. 

Stoltenberg a mai declarat că NATO și partenerii săi au livrat Ucrainei peste 98% din vehiculele de luptă promise, însumând peste 1.550 de vehicule blindate, 230 de tancuri și alte echipamente nespecificate, scrie adevarul.ro. Șeful Comandamentului European al SUA (EUCOM), generalul Christopher Cavoli a declarat că SUA a lucrat îndeaproape cu forțele ucrainene pentru a dezvolta un plan de contraofensivă, inclusiv dezvoltarea unor tehnici de surprindere a forțelor ruse.