MENIU

Război în Ucraina, ziua 310: Atac rusesc cu 16 drone „kamikaze”! Hersonul, bombardat încontinuu - LIVE TEXT

Foto: Profimedia

Rusia continuă presiunea asupra Ucrainei și lansează atacuri aeriene cu drone și rachete, probabil și cu scopul de a demoraliza populația în preajma Anului Nou. Armata Kremlinului face și manevre terestre, cu scopul de a recuceri teritorii.

UPDATE 19.00 - Compania națională de energie din Ucraina a informat că deficitul de electricitate s-a stabilizat după atacurile cu rachete ale Rusiei de joi, dar că situația din sud și est „rămâne dificilă".

„Începând cu 30 decembrie, deficitul sistemului de energie electrică este la același nivel ca înainte de cel de-al 10-lea atac masiv cu rachete rusești", a precizat vineri Ukrenergo într-o postare pe Telegram.

UPDATE 18.00 - Ucraina investighează crimele de război ale Rusiei, în timp ce conflictul se apropie de finalul celor zece luni.

Associated Press și "Frontline" au verificat în mod independent peste 600 de incidente care par să încalce legile războiului.

Unele dintre aceste atacuri au fost masacre care au ucis zeci sau sute de civili, iar în totalitatea lor, ar putea reprezenta mii de crime de război individuale.

Karim Khan, procurorul-șef al Curții Penale Internaționale de la Haga, a declarat pentru AP: "Ucraina este o scenă a crimei"

UPDATE 17.00 - Ministerul rus al apărării susține că toate țintele masivului atac cu rachete de joi au fost „neutralizate”:

„Atacul a dus la oprirea producției și întreținerii de echipamente și muniții militare, precum și la încetarea redistribuirii forțelor de rezervă ale Forțelor Armate ale Ucrainei din regiunile vestice ale Ucrainei".

Ceea ce pretinde Moscova este extrem de diferit de ce au spus autoritățile ucrainene, respectiv că a doborât 54 din cele 69 de rachete de croazieră trase de ruși și că a restabilit capacitatea energetică la câteva ore după atacuri.

UPDATE 9:20 Ministerul român al Apărării Naționale a infirmat, oficial, speculațiile vehiculate în spațiul public privind un scenariu în care NATO, SUA și alți aliați ar putea ataca Rusia sau Belarusul de pe teritoriul României. Ipoteza invoca o modificare a legislației în acest sens. 

 

UPDATE 8:00 Locuitorii Kievului au fost treziți în primele ore ale zilei de vineri de alarmele aeriene, autoritățile locale spunând că a fost vorba de un val de drone, ce a venit la doar o zi un masiv atac cu rachete al Rusiei.

 

UPDATE 7:30 Armata ucraineană a transmis că forțele rusești au deplasat trupe și reurse spre orașul strategic Bahmut din estul regiunii Donețk, dar nu au înregistrat niciun avans, potrivit CNN. Desfășurările au loc în condițiile în care situația din est este dificilă pentru forțele ucrainene, deoarece rușii au desfășurat acțiuni ofensive pe mai multe fronturi, inclusiv Bahmut, Avdiivka și spre Kupiansk, care a fost eliberat în septembrie.

UPDATE 01:00 Războiul din Ucraina a reușit să unească Europa împotriva Rusiei lui Vladimir Putin, dar pe de altă parte a crescut dependența, atât militară, cât și energetică, de Statele Unite, arată o analiză Wall Street Journal, citată de Rador.