MENIU

Război în Ucraina, ziua 306. Putin susține că Moscova este pregătită pentru discuții de pace, însă atacurile continuă - LIVE TEXT

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că Rusia este pregătită să poarte discuții pentru a pune capăt războiului din Ucraina, în timp ce Rusia a lansat mai multe atacuri – un semn clar că pacea nu este iminentă. Ucraina a intrat în ziua 306 a războiului.

UPDATE 23:00Forţele ucrainene au respins mai multe atacuri ruseşti în regiunea din jurul oraşului Bahmut în provincia Doneţk (est), potrivit Statului Major ucrainean, relatează luni dpa.

Potrivit Statului Major, artileria ucraineană a lovit trupe ruse în satul Polovinkino din provincia vecină Lugansk, aproximativ 150 de ruşi fiind ucişi sau răniţi.

Un atac similar cu artilerie asupra soldaţilor ruşi în provincia Herson, sud, s-a soldat cu aproximativ 50 de morţi şi 100 de răniţi, se arată într-un raport al armatei ucrainene.

UPDATE 22:20 - O  înregistrare video apărută pe rețelele de socializare arată omagiul spectaculos adus de militarii Regimentului Azov camarazilor lor care au căzut în luptă.

Filmarea a fost descoperită pe TikTok de către jurnalistul bielorus și cercetătorul de la Centrul de Analiză Politică Europeană Tadeusz Giczan, acesta notând că militarii Regimentului Azov au ars o navă vikingă în noaptea zilei de 22 decembrie, când a avut loc solstițiul de iarnă anul acesta.

UPDATE 22:00 - Serviciile de securitate cibernetică din Ucraina au neutralizat peste 4.500 de atacuri cibernetice rusești împotriva țării lor de la începutul anului, a spus luni un oficial, relatează AFP.

UPDATE 19:50 - Cel mai important jurnalist de investigație al celebrei publicații Bellingcat a fost pus de Kremlin pe lista celor mai căutate persoane persoane din Rusia. De la începutul războiului din Ucraina, bulgarul Christo Grozev a dezvăluit mai multe planuri ale rușilor, după investigațiile făcute despre implicarea serviciilor rusești în otrăvirea oponentului lui Putin, Alexei Navalîi, sau otrăvirea agentului dublu rus Serghei Skripal și a fiicei sale.

UPDATE 19:00 - Unul dintre cei mai bogați deputați ruși a murit în India în prima zi de Crăciun, unde se afla în vacanță. Cunoscut ca cel mai critic politician la adresa lui Vladimir Putin, Pavel Antov și-ar fi găsit sfârșitul după ce a căzut de la fereastra etajul al treilea al unui hotel. Antov a fost pe lista Forbes a celor mai bogați oameni de două ori. Averea sa era estimată la 150 de de milioane de dolari, potrivit Nexta. 

UPDATE 15:41 - Viceministrul de Externe ucrainean Andri Melnik a cerut avioane de luptă occidentale şi nave de război pe lângă tancuri, într-un interviu acordat DPA, în urma angajamentului SUA de a oferi sisteme de apărare aeriană Patriot. 

UPDATE 12:20 - O nouă înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum un grup de 12 soldați ruși a fost spulberat de o lovitură a artileriei ucrainene după ce s-au adăpostit într-o casă în care credeau că sunt în siguranță, imaginile părând să îi arate pe militarii Moscovei complet siguri pe ei că nu se află în vreun pericol.

Imaginile filmate de ucraineni din dronă arată cum artileriștii Kievului s-au coordonat cu forțele de recunoaștere și supraveghere aeriană, așteptând până când toți soldații ruși au intrat în clădire înainte de a o lovi.

 

UPDATE 10:30 - Un soldat ucrainean îmbrăcat în Moș Crăciun a fost filmat în timp ce lansa bombe cu un mortier de 82mm.

 

UPDATE 6.35 - Războiul nu se va încheia în februarie sau martie

Generalul Forţelor Armate ale Ucrainei şi fostul secretar adjunct al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, Serhiy Krivonos a spus că Ucraina ar trebui să se pregătească pentru un război prelungit. El a subliniat că războiul nu se va încheia în februarie sau martie anul viitor. 

Generalul Krivonos a spus la postul de televiziune " Espresso " că Rusia își va mobiliza și își va antrena oamenii. „Una dintre greșelile din ultimele șase luni este că auzim în presă o subestimare a inamicului și ni se oferă informații că doar alcoolicii și dependenții de droguri luptă împotriva noastră. 

Între timp, pentru a-l distruge, trebuie să avem un soldat ucrainean antrenat, antrenat, înarmat, care știe clar să distrugă inamicul. Au mobilizat 300.000 și sunt capabili încă să mobilizeze încă 300.000 și chiar jumătate de milion", a explicat el. Potrivit generalului Forțelor Armate, nu trebuie subestimate capacitățile inamicului. 

„I-am văzut că își folosesc în mod clar tactica de a ne umple teritoriul cu propriile lor cadavre. În anumite zone, acest lucru are ca rezultat că aruncă atât de multe trupe în luptă, indiferent de victime, încât nu avem suficientă muniție sau arme pentru a-i distruge. Este mai bine să înțelegem că inamicul își va mobiliza și își va antrena oamenii. Trebuie să ne pregătim pentru un război prelungit și care nu se va încheia în februarie sau martie anul viitor", a rezumat Kryvonos.

UPDATE 5.30 - La Engels, a avut loc o explozie în apropierea aerodromului

În noaptea de duminică spre luni, 25 spre 26 decembrie 2022, o nouă explozie a avut loc în Rusia, în orașul Engels, regiunea Saratov. După cum au transmis canalele rusești Telegram, o sirenă a început să sune în vecinătatea aerodromului strategic Engels-2. În plus, conform martorilor oculari, la locul exploziei s-au deplasat ambulanțe și unități ale Ministerului Situațiilor de Urgență al Federației Ruse. 

De pe teritoriul acestui aerodrom au fost efectuate atacuri masive asupra orașelor ucrainene. Acesta găzduiește avioane strategice ale Federației Ruse - Tu-95, Tu-160 etc.

Vladimir Putin a declarat într-un interviu la televiziunea de stat, ale cărui extrase au fost publicate duminică după-amiază, că Rusia este „pregătită să negocieze pentru a găsi rezultate acceptabile cu toți participanții la acest proces”.

El a spus că „nu noi suntem cei care refuzăm discuțiile, ci ei” – lucru pe care Kremlinul l-a declarat în mod repetat în ultimele luni, pe măsură ce invazia sa a continuat să piardă din avânt. De asemenea, Putin a repetat că Moscova „acționează în direcția corectă”. „Ne apărăm interesele naționale, interesele cetățenilor noștri, ale poporului nostru”, a spus el.

Comentariile lui Putin vin în timp ce atacurile asupra Ucrainei continuă. O alertă de raid aerian la nivelul întregii țări a fost anunțată de două ori numai duminică, iar mai multe rachete au lovit orașul Kramatorsk din regiunea Donețk, parțial ocupată, au anunțat oficiali locali.

Rachetele au lovit o zonă industrială a orașului și nu s-au înregistrat victime, potrivit guvernatorului ucrainean din Donețk, Pavlo Kyrylenko. Kyrylenko a precizat că și orașul Avdiivka a fost atacat cu șase rafale de obuze, iar o femeie a fost rănită acolo.

Consilierul prezidențial al Ucrainei, Mykhailo Podolyak, a declarat că Putin „trebuie să revină la realitate” după ce liderul rus a afirmat că Moscova este pregătită pentru negocieri. Este „evident” că Rusia „nu dorește negocieri, dar încearcă să evite responsabilitatea”, a scris Podolyak, pe Twitter.