MENIU

Război în Ucraina, ziua 271 - 400 de rachete rusești au bombardat estul Ucrainei! Risc de accident nuclear la centrala Zaporojie - LIVE TEXT

Război Rusia-Ucraina / Sursa foto: Profi Media

Ucraina a intrat în cea de 271-a zi de război. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, duminică, în discursul adresat naţiunii, că în acest an întreaga lumea a realizat cât de importantă este contribuţia Ucrainei la securitatea alimentară globală.

UPDATE 21:00 Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, susține că Ucraina se află într-o "condiție mult mai bună" decât Rusia pentru a continua să lupte în timpul iernii. Generalul Lloyd Austin a precizat, însă, că "este greu de prezis cum vor evolua lucrurile".

UPDATE 19:00 Vladimir Putin se pregătește de o posibilă lovitură de stat, iar gărzile lui au început deja să facă exerciții tactice planificate pentru a-l apăra pe liderul de la Kremlin. Totul după ce încă de la sfârșitul lunii trecute rușii au început să observe mișcări de trupe în capitala lor.

UPDATE 15:04 Ucrainenii au plătit și continuă să plătească un „preț foarte mare” pentru libertate, a declarat președintele Volodimir Zelenski, într-un discurs susținut cu ocazia Zilei Demnității și Libertății, relatează BBC.

UPDATE 14.00 - Șeful agenției ruse de stat pentru energie nucleară, Rosatom, a avertizat luni că există riscul unui accident nuclear la centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare instalație nucleară din Europa, în urma unor noi bombardamente în weekend, a relatat agenția de presă TASS, potrivit Reuters. 

UPDATE 13.00 - Polonia va propune amplasarea de lansatoare de rachete Patriot suplimentare în apropierea graniței sale cu Ucraina, în urma unei oferte din partea Germaniei, a declarat luni ministrul polonez al apărării Mariusz Blaszczak, transmite Reuters. 

UPDATE 12:20 - România a vândut energie Ucrainei în valoare de peste 9 milioane de lei. Ajutorul nu este, însă, de ajuns. Oficialii ucraineni se pregătesc pentru o pană totală de curent în plină iarnă. Aceștia avertizează că întreruperea curentului ar putea avea o durată lungă, însă refacerea rețelelor va începe imediat. 10 milioane de ucraineni au rămas fără energie electrică după noul val de atacuri al Rusiei. Zeci de persoane au fost ucise de rachete. În acest context, alimentarea cu energie electrică a devenit o problemă tot mai mare pentru Ucraina. Oficialii ucraineni avertizează că oricând există riscul unei pene majore de curent.

„Restaurarea rețelelor și a capacităților tehnice de aprovizionare, deminarea liniilor de transport electric, reparațiile, totul continuă non-stop”, a precizat Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei.

România a livrat Ucrainei 3.725 MWh doar în lunile august și septembrie. Pentru aceasta, ucrainenii au plătit peste 9.6 milioane de lei. Ajutorul energetic a fost unul de avarie, potrivit documentelor oficiale. În situații de urgență, companiile din România pot acorda ajutor sistemelor energetice cu care suntem interconectați. În prezent, România acordă ajutor de avarie și Republicii Moldova. 

UPDATE 10:00 - Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) spune că au fost cel puţiun 12 explozii la centrala nucleară de la Zaporojie, sâmbătă seara şi duminică. Şeful agenției, Rafael Grossi, a declarat că atacurile sunt extrem de îngrijorătoare şi complet inacceptabile. „Se joacă cu focul”, a spus oficialul. O echipă de experţi a organizației urmează să evalueze, astăzi, pagubele de la centrala nucleară. Nu este, însă, exclus ca Rusia rusia să le restricţioneze accesul.

UPDATE 09:00 - Elitele din Rusia au început să intre în panică și au ajuns să se certe la televizor. Asta după ce Rusia a amenințat că va naționaliza activele companiilor occidentale, care au extras resurse din țară. Există teama că daunele economice vor fi ireversibile. Specialiștii susțin că acest lucru este un semn bun și că indică faptul că regimul lui Putin începe să se clatine. 

Russia is suddenly realizing that they depend completely on Western technologies.

"If we nationalize everything, we\"ll have nothing to drive, nothing to make calls with..."

Did you want to kill people and at the same time use Western technologies and vacation in Europe? pic.twitter.com/7NJnuHmUz3

— Anton Gerashchenko (@Gerashchenko_en) November 16, 2022

UPDATE 08:32 - Germania a oferit Varșoviei sisteme de apărare antirachetă Patriot pentru a o ajuta să își apere spațiul aerian după ce săptămâna trecută a fost lovită de o rachetă, a declarat ministrul apărării, Christina Lambrecht, citat de BBC

UPDATE 07:18 - Zelenski a declarat, duminică, în discursul adresat naţiunii, că în acest an întreaga lumea a realizat cât de importantă este contribuţia Ucrainei la securitatea alimentară globală.

„Această zi se apropie de sfârşit – deja a 270-a zi a războiului. Cele mai aprige bătălii, ca şi înainte, sunt în regiunea Doneţk. Deşi astăzi sunt mai puţine atacuri din cauza vremii, numărul de bombardamente ruseşti rămâne, din păcate, extrem de mare. Regiunea Lugansk – încetul cu încetul mergem înainte cu bătălii. Până acum, au existat aproape 400 de bombardamente în est de la începutul zilei. Mulţumim tuturor celor care deţin funcţii şi ne ajută forţele de apărare. Sud – menţinem linia, distrugând constant şi foarte calculat potenţialul ocupanţilor.

Al doilea subiect este energia. Restaurarea reţelelor şi a capacităţilor tehnice de alimentare, deminarea liniilor de transport electric, reparaţii – totul continuă non-stop. Am reuşit ieri să atenuăm situaţia în unele regiuni în care au fost multe probleme reale. În această seară au loc opriri de stabilizare în 15 regiuni şi la Kiev. Cele mai mari sunt regiunile Viniţiia, Sumî, Poltava, Hmelnytskyi, Ivano-Frankivsk, Kiev. Facem tot posibilul şi imposibilul pentru a reveni la viaţa normală în Odesa, Harkov şi în toate oraşele şi comunităţile noastre”, a spus el.

Liderul ucrainean a adaugat ca s-a adresat participanţilor la summitul Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei.

„Acestea sunt peste 50 de ţări participante şi peste 20 de ţări observatoare. Africa, Asia, America, Europa – oriunde aud Ucraina, oriunde cunosc propunerile noastre despre cum să restabilim pacea în Ucraina şi cum să restabilim stabilitatea în lume. Voi spune imediat că formula de pace ucraineană este percepută extrem de pozitiv în lume. Este destul de constructiv şi realist – spre deosebire de retorica rusă goală şi falsă despre presupusa lor disponibilitate pentru un fel de negocieri.Vom face totul pentru ca lumea să accepte formula de pace ucraineană. În săptămâna viitoare vor avea loc câteva adrese internaţionale importante. Şi deja ne pregătim”, a precizat Zelenski.

Mai multe articole despre:
razboi ucraina