MENIU

Război în Ucraina, ziua 267: Alertele antiaeriene au răsună în mai multe regiuni ucrainene. Explozii repetate în Crimeea ocupată - ce ținte au fost vizate- LIVE TEXT

Hartă

Ucraina se află în a opta lună de război. Mai exact, au trecut 267 de zile de când Rusia a decis să înceapă invazia pe scară lară, la ordinul lui Vladimir Putin. Prin urmare, ceea ce nimeni nu se aștepta să se întâmple într-o Europă modernă și democratică s-a întâmplat pe 24 ferbuarie și a fost numită "misiune specială" și de denazificare a Ucrainei. 

UPDATE 00.00 - Consiliul Guvernatorilor AIEA a adoptat, joi, o nouă rezoluție prin care cere Rusiei să se retragă de la centrala nucleară ucraineană Zaporojie și să înceteze acțiunile sale împotriva siturilor nucleare, au declarat surse diplomatice.

În acest text, Consiliul Guvernatorilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) „își exprimă profunda îngrijorare” în legătură cu refuzul Rusiei de a înceta atacurile sale asupra instalațiilor nucleare ucrainene.

UPDATE 23.00 - Volodimir Zelenski spune că pedeapsa pentru toate atrocităţile ruseşti - atât cele din trecut, cât şi cele din prezent - va fi inevitabilă.

Un tribunal olandez a condamnat la închisoare pe viaţă câțiva cetățeni ruși pentru prăbuşirea în Ucraina, în 2014, a unui avion cu aproape 300 de oameni la bor.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat „decizia importantă” a tribunalului din Haga, dar a subliniat că ruşii vor trebui pedepsiţi şi pentru actualele atrocităţi din Ucraina.

UPDATE 21:43 - SUA au rămas fără rachete și muniție de artilerie pentru Kiev.

Statele Unite rămân fără stocuri de muniții ghidate de precizie care pot fi transferate la Kiev, scrie CNN, citând trei oficiali americani care au legături directe cu această problemă.

O preocupare deosebită pentru interlocutorii canalului sunt rezervele de muniție de artilerie de 155 mm și rachete antiaeriene portabile Stinger. Un număr de surse raportează, de asemenea, o amenințare de epuizare a stocurilor de rachete antiradar HARM, rachete sol-sol GMLRS și rachete antitanc portabile de om Javelin. SUA au luat deja măsuri pentru a accelera producția acestora și a altor sisteme.

UPDATE 19:01 - Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a sunat la biroul președintelui Volodimir Zelenski, după anunțul acestuia că o rachetă rusă a căzut în Polonia. Oficialul de la Casa Albă le-a cerut ucrainenilor să „fie mai atenți” la astfel de declarații. 

UPDATE 18.00 - Patru persoane au murit în urma unui atac ce a avut loc în cursul nopţii asupra unor clădiri rezidenţiale din regiunea Zaporojie, a anunţat biroul preşedintelui ucrainean.

Oleksandr Staruh, şeful administraţiei regionale, a declarat că trei rachete au lovit localitatea Vilniansk şi a postat pe Telegram o fotografie cu o clădire rezidenţială distrusă. „În prezent, patru victime au fost găsite sub dărâmături. Identitatea lor este în curs de stabilire”, a spus el.

UPDATE 16:00 - Circa 35.000 de mii de pușcăriași, printre care violatori, ucigași și chiar un canibal maniac ar fi fost eliberați pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina, relatează presa britanică. Cei care scapă cu viață vor fi grațiați, după 6 luni pe front și vor fi liberi să trăiască în societate.

UPDATE 15:35 - Rusia nu ia în considerare utilizarea armelor nucleare. O afirmă tare și răspicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. Afirmațiile sale vin să le contrazică pe cele ale președintelui Valdimir Putin, care a afirmat la finalul lunii spetembrie că Rusia își va apăra teritoriul cu toate mijloacele disponibile, inclusiv cu armele sale nucleare, dacă va fi atacată. 

UPDATE 15:10 - O înregistrare video apărută pe rețelele de socializare a surprins momente absolut dramatice în timpul retragerii trupelor rusești din Herson, arătând cum soldați ai Moscovei au tras asupra propriilor camarazi, în timpul operațiunilor de evacuare. Șocant este, de asemenea faptul că aceștia nu s-au oprit atunci când li s-a spus că trag asupra propriilor colegi, fapt ce denotă că nu ar fi fost o greșeală, gestul fiind unul intenționat. 

UPDATE 10:45 - Ministrul ucrainean al Infrastructurii Oleksandr Kubrakov a declarat, joi, că s-a ajuns la un acord pentru prelungirea cu 120 de zile a iniţiativei privind exportul de cereale din porturile ucrainene de la Marea Neagră, relatează Reuters şi AFP.

"O decizie în acest sens tocmai a fost luată la Istanbul. Naţiunile Unite şi Turcia rămân garanţi ai acestei iniţiative", a arătat Kubrakov, într-un mesaj pe Twitter, subliniind realizarea unui "pas important în lupta împotriva crizei alimentare mondiale".

Acest acord, care expira vineri seara, 18 noiembrie, a permis, în 4 luni, exportarea a peste 11 milioane de tone de cereale din porturile ucrainene.

Turcia a confirmat, la rândul său, prelungirea acordului cu privire la exportul de cereale ucrainene pentru încă patru luni "în aceleaşi condiţii" ca cele care funcţionează din luna iulie.

UPDATE 10:00 - Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei: În cursul ultimelor 24 de ore, Forțele Armate ale Ucrainei au respins atacurile rusești în apropierea a șapte orașe, orașe și sate din regiunile Donețk și Lugansk și au lovit obiective militare rusești critice, distrugând un cartier general și două posturi de comandă, scrie cotidianul Pravda.

UPDATE 9:45 - Ucrainenii au descoperit în urma retragerii haotice a rușilor din Herson, documente secrete și mai multe liste cu agenți ruși recrutați de Serviciul Federal de Securitate. Documentele au fost descoperite în garajul unei fabrici din localitate. 

Serviciul de informații ucrainean a publicat în mediul online imagini cu zeci de saci și cutii în care se aflau documente strict secrete, pe care le-au lăsat în urmă soldații ruși care au fugit din Herson. Conform unor documente, soldații recrutați de ruși le dădeau acestora ponturi despre locurile unde se aflau ucrainenii din regiunea de sud. Totodată, au fost descoperite și acte de răpire și tortură sub pretextul așa-ziselor percheziții la domiciliile rezidenților din Herson. 

UDATE 8:50 - Șeful Pentagonului a anunțat că Statele Unite n-au niciun motiv să pună la îndoială concluziile Poloniei că rachetă care a căzut pe teritoriul său aparținea Ucrainei. Replica vine după ce președintele Volodimir Zelenski a afirmat că nu este convins de concluziile preliminarii și a cerut ca experți ai Kievului să ia parte la anchetă.

UPDATE 8:20 - ISW: Rusia promovează adopția forțată a copiilor ucraineni, relatează The Kyiv Independent, pe contul său de Twitter.

Institutul pentru Studierea Războiului (ISW) a spus că pe bloggeurile militari ruși au început să circule videoclipuri cu copii ucraineni care au fost deportați ilegal și adoptați în familiile rusești.

Videoclipurile raportează că peste 150.000 de copii au fost deportați ilegal din Donbas în 2022, a spus ISW.

ISW susține că adopțiile forțate și deportările copiilor ucraineni „sub pretextul unor scheme de vacanță și reabilitare” au ca rezultat probabil o curățare etnică deliberată.

UPDATE 8:00 - Au fost raportate explozii în orașul Dzhankoi din peninsula Crimeea, ocupată de ruși. Se presupune că a fost lovit un aerodrom rusesc.

Explosions are being reported in occupied #Dzhankoi, #Crimea. Allegedly, a #Russian airfield was hit. pic.twitter.com/0QBZRxJplS

— NEXTA (@nexta_tv) November 17, 2022

UPDATE 7:00 - Alerte aeriene s-au auzit, joi dimineață, în mai multe regiuni ucrainene, conform NEXTA, care a publicat pe contul de Twitter și o hartă cu zonele unde au pornit alarmele.

UPDATE 6:00 - Premierul Nicolae Ciucă vizitează, joi, calea ferată cu ecartament larg pentru transport feroviar cu Ucraina și va avea o conferință de presă la punctul de trecere al frontierei cu Ucraina. Regionala Cluj a Companiei Naționale de Căi Ferate CFR SA a redeschis marți, 15 noiembrie, punctul feroviar de frontieră Câmpulung la Tisa, pentru reluarea circulației feroviare la granița cu Ucraina, pe relația Teresva (UZ) – Câmpulung la Tisa.

UPDATE 5:10 - Volodimir Zelenski recunoaște că a primit semnale că președintele rus ar fi fost dispus la demararea de negocieri. „Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe”, a spus Zelenski reporterilor la Kiev. 

Volodimir Zelenski recunoaște că a primit semnale că președintele rus ar fi fost dispus la demararea de negocieri. „Am primit semnale că Putin dorește negocieri directe”, a spus Zelenski reporterilor la Kiev. 

Mai multe articole despre:
ucraina razboi ucraina invazie rusia ucraina rusia