MENIU

Război în Ucraina, ziua 124. Rușii au bombardat un centru comercial. Cel puțin 12 morți și 40 de răniți- LIVE TEXT

Ucraina a intrat în ziua 124 a războiului. Trupele ruse au lasat un atac cu rachete asupra unui centru comercial din orașul ucrainean Kremenchug dinregiunea Poltava. Două persoane au fost ucise și alte 20 au fost rănite. În timpul atacului, peste o mie de persoane se aflau în centrul comercial.

UPDATE 00.00 - Cel puţin opt civili ucraineni au fost ucişi şi alţi 21 au fost răniţi, luni, într-un bombardament al armatei ruse, în timp ce se aprovizionau cu apă în estul oraşului Lisiceansk, oraş geamăn al Severodoneţkului, cucerit recent de forţele Moscovei, transmite AFP.

„Ruşii au tras într-o mulţime de oameni cu mai multe lansatoare de rachete Uragan în timp ce civilii se aprovizionau cu apă dintr-o cisternă. Opt locuitori din Lisiceansk au murit, iar alţi 21 au fost duşi la spital, a scris pe Telegram Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

UPDATE 23:30 - Zelenski: „Rusia a devenit cea mai mare organizație teroristă din lume”. „Statul rus a devenit cea mai mare organizație teroristă din lume. Și acesta este un fapt. Și asta trebuie să aibă o consecință legală”, a declarat președintele ucrainean.

UPDATE 22.00 - Bombardamentele ruse au ucis luni cinci civili la Harkov, a anunţat guvernatorul regiunii din nord-estul Ucrainei, Oleg Sinehubov, citat de Reuters.

Oficialul a adăugat că atacurile s-au soldat şi cu 22 de răniţi, inclusiv cinci copii, "cu toţii civili din Harkov care mergeau pe străzi, la locurile de joacă".

UPDATE 20:38 - Rusia trebuie pedepsită pentru atacul de astăzi cu rachetă asupra mall-ului din Kremenchug, declară premierul Denis Smigal. Rusia trebuie pedepsită pentru atacul de astăzi cu rachetă asupra unui centru comercial din Kremenchug. Lumea civilizată, în special, trebuie să întărească sancțiunile și să recunoască Federația Rusă ca stat sponsor al terorismului. Pentru a proteja civilii ucraineni, facem din nou apel la toți partenerii să închideți cerul deasupra Ucrainei dacă este posibil - pentru a crea o cupolă de protecție adecvată din sistemele moderne de apărare aeriană”, a spus șeful guvernului.

UPDATE 19:32 - Cel puţin doi morţi şi douăzeci de răniţi, în atacul cu rachete ruseşti asupra unui centru comercial din Kremenciuk. Peste o mie de persoane se aflau înăuntru. Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte douăzeci au fost rănite într-un atac cu rachete al forţelor ruse asupra centrului comercial din oraşul ucrainean Kremenciuk, potrivit lui Kirilo Timoşenko, adjunct al şefului biroului preşedintelui. În clădire se aflau peste o mie de persoane, a anunţat preşedintele Volodimir Zelenski într-o înregistrare video pe contul de Telegram, relatează CNN.

UPDATRE 17:40 -  Cum fură rușii cerealele ucrainenilor. Investigația care confirmă totul. De la debutul invaziei, oficialitățile ucrainene au tot lansat acuzații la adresa trupelor rusă că fură cerealele și le duc în Rusia, de unde sunt comercializate mai departe. Până acum, rușii au negat cu vehemență, însă, o investigație jurnalistică a dat totul în vileag. 

UPDATE 17:36 - Kievul se pregătește serios de atacuri nucelare și chimice. România sare în ajutorul ucrainenilor.  Ucraina a cerut echipamente medicale și dispozitive pentru a face față unor atacuri chimice, nucleare sau radiologice. Ajutorul vine din partea României și a altor 5 state UE.

UPDATE 17:00 - Bombardamente violente luni după amiază în centrul Ucrainei. Mai multe clădiri rezidențiale și un centru comercial au fost lovite și sunt victime printre civili, în Kremenciuk, a anunțat guvernatorul regional militar Poltava, potrivit Nexta. 

‼️Occupiers hit a civilian facility in #Kremenchug. There are casualties among civilians.

Local authorities are yet to release details.

📰 Head of the Poltava Regional Military Administration pic.twitter.com/5TSLyZFb6X

— NEXTA (@nexta_tv) June 27, 2022

UPDATE 16:53 - Un general rus, pensionat și supraponderal, trimis de Putin să lupte în Ucraina. Generalul „de rang doi” cântăreşte aproape 130 de kilograme şi supraveghează forţele speciale care operează în cadrul ofensivei din estul ţării devastate de invazie. El este un veteran al războiului Rusiei din Afganistan, cunoscut sub numele de Pavel.

UPDATE 16:35 - Zelenski spune că nu este momentul începerii negocierilor de pace cu Rusia. 

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus luni şefilor de stat din ţările G7, cărora li s-a adresat prin videoconferinţă la summitul lor, că nu este momentul potrivit pentru negocieri cu Rusia, el considerând că Ucraina trebuie mai întâi să-şi consolideze poziţia pe plan militar înainte de a relua aceste negocieri, a transmis preşedinţia franceză.

UPDATE 16:17 - Armata ucraineană susține că a lovit un al doilea sistem de rachete pe Insula Șerpilor, precum și mai mulți membri ai persoanlului rus.

UPDATE 15:25 - Rinat Ahmetov, proprietarul oțelăriei Azovstal din orașul Mariupol, unde luptătorii ucraineni au opus o rezistență acerbă săptămâni întregi în fața bombardamentelor rusești, a dat în judecată Rusia pentru „încălcări grave ale drepturilor sale de proprietate” la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), a declarat holdingul său System Capital Management (SCM), citat de The Guardian. Informația apare și pe Twiiter-ul agenției ucrainene de știri NEXTA.

#Ukrainian billionaire Rinat #Akhmetov filed a lawsuit against #Russia at the @ECHR_CEDH.

Akhmetov is the owner of metallurgical enterprises in #Donbass, including the famous #Azovstal plant, which was destroyed by the #Russians. He demands compensation for his losses. pic.twitter.com/NXdRdmKpEn

— NEXTA (@nexta_tv) June 27, 2022

UPDATE 15:08 - Propagandiștii Kremlinului de la televiziunile de stat amenință Occidentul cu rachetele nucleare amplasate în Belarus: „Vor putea zdrobi toate forțele NATO”, spun aceștia. Parlamentarii ruși susțin că sunt pregătiți de o confruntare directă cu Vestul și nici măcar nu și-au arătat adevărata capacitate în războiul din Ucraina, mai spun ei. 

UPDATE 14:30 - G7 va "continua să crească presiunea" asupra preşedintelui rus Vladimir Putin,este mesajul postat, luni, pe Twitter de cancelarul german Olaf Scholz în semn de răspun pentru preşedintete ucrainean Volodimir Zelenski, care s-a adresat liderilor Grupului celor 7, printr-o videoconferință. Germania este gazda acestui eveniment, care se desfășoară pentru o perioadă de trezi zile Alpii Bavarezi. 

UPDATE 14:15 -  Autoritățile locale îi îndeamnă pe locuitorii din Slovyansk și Lysychansk să evacueze imediat cele două orașe. 

 

UPDATE 14:00 - Teritoriul uninei chimice "Azot" din Severodoneța ajuns sub controlul separatiștilor și al invadatorilor ruși, potrivit unui anunț făcut de separatiștii LPR. 

Ieri, aproximativ 500 de civili au părăsit teritoriul uzinei Azot. 

Rusia nu a comentat încă, la nivel oficial, această declarație.

The territory of the chemical plant "Azot" in #Severodonetsk came under the control of separatists and Russian invaders. This was announced by "LPR" separatists.

Yesterday, about 500 civilians left the territory of the Azot plant.

Russia has not yet commented this statement. pic.twitter.com/DzSpgKTjOq

— NEXTA (@nexta_tv) June 27, 2022

UPDATE 13:28 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, în fața liderilor G7 reuniți la summit-ul ce are loc zilele acestea, în Germania, că vrea să pună capăt războiului demarat de Putin în țara sa până la sfârșitul acestui an, respectiv  înainte de venirea iernii, relatează Spy News, care citează doi diplomați europeni ce au participat, cel mai probabil, la discuții. 

UPDATE 13:00 - Autorităţile ucrainene le-au cerut luni civililor să părăsească "de urgenţă" oraşul Lysychansk, din regiunea estică Lugansk, din cauza atacurilor forţele ruse. Solicitarea a fost făcută de guvernatorul Lugansk, potrivit Reuters.

UPDATE 12:30 - Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a ajuns, luni, la Kiev, într-o vizită neanunțată, cel mai probabil din motive de securitate. 

Liderul de la Chișinău urmează să viziteze orașele Irpin, Bucha și Borodyanka - puternic afectate de atacurile rusești și, totodată, locurile unde au fost comise atrocitățile care au făcut înconjurul planetei în perioada în care s-au aflat sub ocupație rusă. Maia Sandu urmează să se întâlnească cu omologul său, Volodimir Zelenski. 

#Moldovan President @sandumaiamd arrived in #Kyiv on an unscheduled visit. #Sandu is going to visit #Irpin, #Bucha and #Borodyanka, and meet with President @ZelenskyyUa. pic.twitter.com/GNTxVepglz

— NEXTA (@nexta_tv) June 27, 2022

UPDATE 12:25 - Războiul din Ucraina favorizează fabricarea ilicită de droguri, conformcelui mai recent avertisment lansat de  Organizația Națiunilor Unite. 

 „Informaţiile din Orientul Mijlociu şi Asia de Sud-Est par să arate că situaţiile de conflict ar putea funcţiona ca un magnet pentru fabricarea de droguri sintetice, care pot fi fabricate, de fapt, oriunde. Acest efect poate fi şi mai puternic când zona de conflict se află în apropierea unor pieţe mari de consumatori”, subliniază Biroul ONU împotriva drogurilor şi criminalităţii (UNODC) în raportul său anual, citat de VOA News.

UPDATE 12:15 - Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat luni, în fața liderilor G7, că vrea să pună capăt războiului demarat de Vladimir Putin la finalul lunii februarie, mai exact pe 24 februarie, până la sfârșitul acestui an, înainte de venirea iernii, susțin doi diplomați europeni, citați de Sky News.

UPDATE 12:00 -  Premieră pe front: ministrul rus al Apărării a vizitat trupele rusești care luptă pe teritoriul Ucrainei. 

Presa rusă relatează că ministrul rus al Apărării Serghei Șoigu a sosit în teritoriile ocupate temporar din Ucraina, unde a inspectat o grupare de trupe rusești.

#Russian media reports that Minister of Defence Sergei #Shoigu arrived in the temporarily occupied territories of #Ukraine, where he inspected a grouping of Russian troops. pic.twitter.com/pKK1tUGZo2

— NEXTA (@nexta_tv) June 26, 2022

UPDATE 11:46 - Un depozit de muniție al ocupanților ruși din orașul ucrainean Zymohiria, regiunea Luhansk, este în flăcări, anunță NEXTA, într-o postare pe Twitter.

#Zymohiria, #Luhansk region. An ammunition depot of the #Russian occupiers is on fire. pic.twitter.com/6aIWnYW91s

— NEXTA (@nexta_tv) June 27, 2022

UPDATE 11:32 - Regiunea Odesa, din sud-vestul Ucrainei, a fost vizată din nou, în noaptea de duminică spre luni, de un atac cu rachete rusești. În urma bombardamentelor, au rezultat șase victime, printre care și un copil, a anunţat Comandamentul operaţional ”Sud” al armatei ucrainene.

UPDATE 10:20 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel către beloruși, cărora le-a transmis să nu se lase târâţi în războiul împotriva Ucrainei demarat de Vladimir Putin, în urma invaziei care a debutat pe data de 24 februarie.

UPDATE 10:14 - Canada a trimis alte două nave de război în Marea Baltică și în Atlanticul de Nord. Acestea  s-au alăturat celor două fregate aflate deja în regiune pentru a întări flancul estic al NATO ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei.

UPDATE 9:45 - Statul Major: trupele ruse fac eforturi pentru a bloca Lysychansk din sud.

Armata Ucrainei relatează, pe 27 iunie, că trupele ruse sprijinite de artilerie încearcă să blocheze Lysychansk, ultimul oraș important din regiunea Luhansk deținut încă de armata ucraineană, relatează The Kyiv Independent.

Guvernatorul regiunii Luhansk Serhii Haidai spune că distrugerile cauzate la nivelului orașului de artileria rusească sunt "enorme", paugube uriașe fiind produse inclusiv la nivelul infrastructurii civile.

UPDATE 9:30 - Tancuri rusești pot fi văzute de luni în Varșovia. O expoziție neobișnuită are loc în capitala Poloniei, unde este prezentat echipament militar rus distrus în timpul luptelor din ucraina, după ce Rusia a invadat țara vecină, pe 24 februarie.

Russian tanks reached #Warsaw.

Today an unusual exhibition will open in Warsaw. It will feature samples of #Russian military equipment destroyed during the hostilities in #Ukraine. pic.twitter.com/yT1HspVrlu

— NEXTA (@nexta_tv) June 27, 2022

UPDATE 9:00 - Rusia încearcă o relansare a ofensivei în Izium, în condițiile în care forțele ucrainene asigură foarte bine apărarea zonei, având avantajele terenului împădurit, anunță Ministerul britanic al apărării în evaluarea zilnică a luptelor de pe front. În următoarele săptămâni, este foarte probabil ca Rusia să folosească trupele de rezervă în această reluare a ofensivei. Rezerva armatei de luptă a Rusiei este o mutare recentă în strategia comandanților militari ruși. Trupele de rezervă sunt formate din rezerviști cu jumătate de normă, dar voluntari, care se desfășoară ca unități întregi, de obicei alocate pentru sarcini de securitate în zona din spatele frontului. Pentu mobilizarea resursei umane a trupelor de rezervă sunt folosiți veteranii care au fost în armata regulată în ultimi icinci ani, precizează Ministerul britanic în evaluarea sa. Este probabil că rușii folosesc voluntari. În același timp, potrivit serviciilor secrete, Rusia ezită să apeleze la mobilizarea generală, în ciuda deficitului de rezerviști, concluzionează Ministerul britanic al apărării.

Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 27 June 2022

Find out more about the UK government\"s response: https://t.co/sKDdkkH7BC

🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/i963Jlmikl

— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) June 27, 2022

Rachete rusești au lovit, duminică, o clădire rezidențială și în apropierea unei grădinițe din centrul Kievului, ucigând o persoană și rănind șase, în timp ce Moscova și-a intensificat loviturile aeriene asupra Ucrainei pentru a doua zi consecutivă.

Rachete rusești au lovit, de asemenea, în apropierea orașului central ucrainean Cherkasy, omorând o persoană și lovind un pod care ajută la conectarea regiunilor vestice cu zonele de luptă din est, au declarat oficialii ucraineni.

Agenția de știri Tass a citat, duminică, un oficial separatist care a afirmat că forțele Moscovei au intrat în Lysychansk din cinci direcții și îi izolează pe apărătorii ucraineni. 

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a declarat că forțele rusești folosesc artileria pentru a încerca să taie Lysychansk dinspre sud, dar nu a menționat că separatiștii au intrat în oraș.