MENIU

Război în Ucraina, ziua 119. Ofensiva rusă, concentrată la Harkov și Severodonețk. Cea mai mare rafinărie din Rusia, lovită de o dronă ucraineană kamikaze - LIVE TEXT

După 119 zile de război, Ucraina a început să piardă teritoriu în Donbas și Luhansk. Rusia intensifică bombardamentele în Harkov, dar și în Severodonețk, într-o încercare disperată de a cuceri orașul din estul Ucrainei. Autoritățile de la Kiev a trimis însă întăriri în zonă, întreaga apărare ucraineană concentrându-se în zona industrială a orașului. Aproximativ 8000 de civili se află în continuare în oraș, adăpostindu-se în zona uzinei Azot. Tensiunile cresc în preambulul summit-ului de la Bruxells, unde este de așteptat ca statele europene să acorde Ucrainei și Moldovei statutul de țări candidate la UE. 

UPDATE 23:24 - Rușii au păreri împărțite despre președintele lor, Valdimir Putin. Asta arată un reportaj făcut de presa rusă. Oamenii au fost întrebați cum ar arata viața dacă Putin nu ar mai fi președinte și cum cred că liderul de la Kremlin va părăsi biroul prezidențial. 

UPDATE 22:30Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, urmează să participe prin videoconferinţă la summitul NATO prevăzut la Madrid în perioada 28-30 iunie, anunţă, miercuri, ministrul spaniol al Apărării, José Manuel Albares.

UPDATE 22:00 - Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov se află într-o vizită crucială în Iran. Televiziunea de stat iraniană a anunțat că oficialul de la Moscova a ajuns deja la Teheran, vizita sa venind într-un context extrem de delicat, dominat de faptul că puterile mondiale şi Iranul încearcă să restabilească acordul nuclear din 2015. În prezent, negocierile se află în impas. Pe agenda discuțiilor se află, de asemenea, și cooperarea bilaterală dintre cele două țări.

UPDATE 21:45 - Estonia acuză Rusia că desfăşoară acţiuni care pot provoca o escaladare a tensiunilor, odată cu apropierea unui summit-ului NATO, din 28-30 iunie, de la Madrid, inclusiv simulări de tiruri cu rachetă şi încălcări ale spaţiului eston aerian, potrivit AFP.

UPDATE 21:30 - Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov se află într-o vizită crucială în Iran. Televiziunea de stat iraniană a anunțat că oficialul de la Moscova a ajuns deja la Teheran, vizita sa venind într-un context extrem de delicat, dominat de faptul că puterile mondiale şi Iranul încearcă să restabilească acordul nuclear din 2015. În prezent, negocierile se află în impas. Pe agenda discuțiilor se află, de asemenea, și cooperarea bilaterală dintre cele două țări.

UPDATE 20:41 - Cancelarul german, Olaf Scholz, a chemat miercuri la crearea unui ”plan Marshall” pentru Ucraina. Oficialul estimează că reconstrucţia acestei ţări va costa miliarde şi se va întinde pe ”mai multe generaţii”. 

UPDATE 20:19Ministerul rus al Apărării a susținut miercuri că forțele ruse au vizat și distrus „obuziere M-777 de 155 mm” furnizate Ucrainei de aliații americani, potrivit CNN.

Rusia a folosit lovituri de artilerie de înaltă precizie pentru a distruge „obuzierele de 155 mm fabricate în SUA”, a susținut Ministerul Apărării.

Nu este clar câte obuziere M777 ar fi fost distruse, dar nu este prima dată când Rusia face afirmații similare.

UPDATE 19:42Primarul din Mariupol, Vadim Boichenko, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, că cel puțin 22.000 de persoane din oraș au murit în urma bombardamentelor, de la începutul invaziei. Bilanțul prezentat de primar a fost preluat de canalul Nexta, pe Twitter.

UPDATE 17:50Un incendiu a izbucnit, miercuri, la o rafinărie de petrol din Rusia, aproape de granița cu Ucraina, în sudul regiunii Rostov, după ce a fost lovită de o dronă.

UPDATE 16:40 - Rusia și forțele pro-ruse din regiunea separatistă Donețk, situată în estul Ucrainei, au înregistrat pierderi uriașe, peste jumătate din trupele desfășurate la începutul invaziei în țara condusă de Volodimir Zelenski fiind ucise. Vorbind în cifre, pierderile se ridică la 55% din forțele angrenate inițial în luptă, potrivit ultimului rapor dat publicității de Ministerul Britanic al Apărării. În ciuda acestui fapt, Moscova pare să fie gata să ia măsuri care se bat cap în cap cu situația din teren.

UPDATE 15:45 - Finlanda nu se teme de un posibil conflict armat cu Rusia. O spune chiar șeful Statului Major al armatei acestei țări. Din contră, oficialul subliniază că Finlanda s-a pregătit de zeci de ani pentru un atac din partea țării conduse de Vladimir Putin şi ar rezista viguros într-o astfel de situaţie.

UPDATE 14:12 - O delegație din Turcia a ajuns în Rusia pentru a discuta despre posibilitatea deblocării transportului cerealelor ucrainene pe Marea Neagră. „Părţile au discutat probleme legate de securitatea navelor comerciale şi exportul cerealelor din porturile ucrainene, precum şi despre abordări care să asigure siguranţa navigaţiei în Marea Neagră”, a anunţat Ministerul Apărării rus într-un comunicat.

UPDATE 14:00 - Până la 120 de civili sunt evacuați din Mariupol în fiecare zi. În prezent, voluntarii evacuează zilnic până la 120 de civili din Mariupol, anunță primarul, Vadym Boychenko. Deportarea în Rusia continuă. Aproape că au închis granițele spre Ucraina. Avem așa-numitele „trasee pentru evacuare”, pe care putem scoate astăzi localnicii. Nu mai există o astfel de practică, din păcate Crucea Roșie sau ONU au plecat și scoatem mii de oameni. Mulțumită voluntarilor noștri, scoatem zilnic din acest iad 60-120 de locuitori din Mariupol”, a spus Boycenko.

UPDATE 13:21 - Cresc tensiunile între NATO și Rusia. Kremlinul face pregătiri tactice de atac asupra țărilor baltice. Armata rusă a făcut exerciții de atacuri cu rachete asupra țărilor baltice după ce Lituania a decis să restricționeze tranzitul mărfurilor către regiunea Kaliningrad. Mișcările tactice sunt confirmate de șeful Statului Major General al Ministerului Eston al Apărării, Kusti Salm.

UPDATE 10:40 - Rușii bombardează puternic Severodonețk, distrug cartierele, dar oamenii refuză să evacueze orașul.

UPDATE 10:30 - Rusia se pregătește să transfere multe unități de rezervă în Donbass. „Cel mai probabil, Rusia se pregătește să încerce să desfășoare un număr mare de unități de rezervă în Donbass”, se arată într-un raport al ministerului britanic al Apărării.

UPDATE 10:10 - Cele 5 modalități prin care Rusia atacă informațional Ucraina. Jared Cohen, șeful companiei Jigsaw, ce aparține Google, a declarat, la o ședință a Consiliului de Securitate al ONU din 21 iunie, despre modul în care, potrivit companiei, Rusia poartă război împotriva Ucrainei în sfera digitală.

UPDATE 10:00 - Un „vânător de naziști” american va conduce echipa de investigare a crimelor de război din Ucraina. Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a anunțat crearea unui grup special pentru investigarea crimelor de război din Ucraina. Acesta va fi condus de oficialul Departamentului de Justiție, Eli Rosenbaum, cel mai notoriu „vânător de naziști” din SUA.

UPDATE 09:50 - Aproape 11.300 de ucraineni au intrat marţi în România. Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că marţi, prin punctele de frontieră, au intrat în România 87.005 persoane, dintre care 11.286 de cetăţeni ucraineni (în creştere cu 5,1% faţă de ziua precedentă).

UPDATE 09:30 - SUA vor apăra Lituania în cazul unei agresiuni, spune Departamentul de Stat american. Statele Unite susțin cu fermitate articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, care afirmă că un atac asupra unei țări NATO este un atac asupra întregii Alianțe și sunt gata să apere Lituania în cazul invadării teritoriului de către Rusia.

Forțele rusești au capturat mai multe așezări în apropierea orașelor Lysychansk și Severodonețk, aflate în estul regiunii Lugansk, potrivit guvernatorului regional și Statului Major al Ucrainei.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că situația militară din Lugansk este foarte dificilă, în condițiile în care Rusia și-a intensificat eforturile de eliminare a trupelor ucrainene din zonele decisive.

Zelenski afirmă că situaţia de pe linia frontului este fără schimbări semnificative. Cu unele mişcări tactice, armata ucraineană îşi consolidează apărarea în regiunea Lugansk, în timp ce ”bombardamente brutale şi cinice” continuă la Harkov.

Cel puțin 15 civili au fost uciși în Harkov de bombardamentele rusești, după săptămâni de relativ calm, a afirmat guvernatorul regional.

În plus, Ministerul rus al Apărării a declarat că rachetele sale au lovit un aerodrom din apropierea marelui port ucrainean Odesa.