MENIU

RAPORT: Putin a dirijat campania de influențare a alegerilor din SUA. Trump, preferatul Rusiei

<p>Vladimir Putin</p>

Vladimir Putin a dirijat personal o campanie îndreptată împotriva alegerilor prezidenţiale din Statele Unite. Verdictul apare într-un raport public al serviciilor secrete americane. Între altele, Moscova a folosit atacuri cibernetice şi propagandă. Toate cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să o învingă pe Hillary Clinton. 

Atât Obama, cât şi Trump, au primit un raport secret de la CIA şi FBI în legătură cu amestecul ruşilor în alegerile din Statele Unite.

Concluzia este fără echivoc: Rusia a declanşat o campanie sofisticată pentru a sabota scrutinul electoral. Ordinul a fost dat de Vladimir Putin, care a vrut să-l ajute pe Donald Trump să câştige.

Cele două arme ale ruşilor au fost atacurile cibernetice şi propaganda. Un rol important l-a avut Russia Today, căruia CIA şi FBI îi dedică opt din cele 14 pagini ale raportului făcut public.

"Putin nu este motivul din cauza căruia Clinton a pierdut şi Trump a câştigat. Nu cred că spune nimeni asta. Dle preşedinte ales, nu asta încercăm să facem", a asigurat LINDSEY GRAHAM, senator republican.

Dar Donald Trump tocmai asta crede. Că ştirile despre amestecul ruşilor îi vor decredibiliza mandatul. Pentru prima oară, magnatul a recunoscut într-un comunicat că Moscova a intervenit în alegeri, dar a insistat că acest lucru nu a influenţat rezultatul scrutinului.

"Cred că este o diferenţă între scepticism şi discreditare", a spus şeful comunităţii de informaţii a SUA.

În raportul serviciilor secrete apare şi hackerul român Guccifer. Spionii rulşi s-ar fi folosit de numele şi popularitatea acestuia pentru a interacţiona cu presa şi a transmite mesaje în spaţiul public.

Mai multe articole despre:
CIA Donald Trump Vladimir Putin Barack Obama