MENIU

Raport preliminar de la OMS. Când și din ce cauze a apărut noul coronavirus

Foto arhivă

Conform unui raport preliminar al Organizației Mondiale a Sănătății, Covid-19 s-a transmis la oameni prin intermediul unui animal și probabil a început să se răspândească cu cel mult două luni înainte de a fi „depistat” oficial în decembrie 2019. Cea mai puțin probabilă sursă: o eliberare accidentală dintr-un laborator.

Raportul oferă patru surse posibile pentru virus, iar scenariul cel mai probabil este prin intermediul unei gazde intermediare, posibil un animal sălbatic capturat și crescut apoi la o fermă, scrie CNN.

Ancheta nu relevă ce alt animal a fost infectat de liliac - considerat cea mai probabilă sursă originală a virusului - și apoi ar fi putut să-l transmită unui om. „Posibila gazdă intermediară a SARS-CoV-2 rămâne evazivă”, arată cerecetătorii.

Următoarea variantă este probabil transmiterea directă de la unul dintre animalele despre care se știe că poartă un coronavirus similar, cum ar fi pangolinul. Raportul constată că este posibilă, dar nu probabilă, transmiterea din alimente congelate sau refrigerate și cel mai puțin probabil o eliberare accidentală de laborator.

Cercetătorii spun,de luni de zile, că testarea genomică a virusului indică faptul că nu a fost proiectat într-un laborator, ci a fost transmis în mod natural de la animale - la fel ca virusul SARS care a infectat 8.000 de oameni la nivel global în 2002-2004 înainte de a fi oprit.

Rolul pieței de pește și fructe de mare Huanan, din Wuhan este, de asemenea, neclar. Este posibil ca piața să nu fi fost sursa inițială a focarului, dar este că mulțimile care s-au adunat în piață – una foarte aglomerată, cu un acoperiș și canalizare deschise - ar fi putut amplifica răspândirea virusului.

Alimentele congelate nu sunt, de asemenea, o sursă probabilă, arată raportul. „Nu există dovezi concludente pentru transmiterea SARS-CoV-2 pe cale alimentară, iar probabilitatea unei contaminări în lanțul rece cu virusul dintr-un rezervor este foarte scăzută”, spune acesta.

Mai multe articole despre:
oms noul coronavirus