MENIU

Putin joacă după scenariul Donbas în Transnistria. Kremlinul e gata "să protejeze interesele compatrioților" din enclava Republicii Moldova

Tiraspol, capitala regiunii separatiste Transnistria (Profimedia)

Rusia a declarat miercuri că o "prioritate" a sa este "protejarea compatrioților" din Transnistria, enclava separatistă prorusă din estul Republicii Moldova, care a cerut anterior ajutorul Moscovei în faţa "presiunii sporite" din partea Chişinăului. Kremlinul a folosit un argument asemănător și pentru declanșarea invaziei în Ucraina, în urmă cu doi ani. 

"Protejarea intereselor locuitorilor din Transnistria, a compatrioţilor noştri, este una dintre priorităţi. Toate cererile sunt întotdeauna examinate cu atenţie de către organismele ruse competente", a transmis Ministerul rus de Externe, citat de agenţiile de presă ruse, relatează Agerpres.

 

Guvernul Republicii Moldova a catalogat drept "declarații propagandistice" anunțul liderilor de la Tiraspol. Aşa-zisul Congres al "deputaţilor de la toate nivelurile" din Transnistria, întrunit miercuri la Tiraspol la solicitarea liderului separatist Vadim Krasnoselski, a adoptat o rezoluţie oficială prin care cere "protecţia" Rusiei în faţa a ceea ce a descris ca fiind o presiune concertată asupra economiei sale din partea guvernului moldovean, au relatat agenţiile de presă internaţionale.

"Cerem Consiliului Federaţiei şi Dumei de Stat a Rusiei (cele două camere ale parlamentului federal rus - n.r.) să implementeze măsuri de protecţie a Transnistriei pe fondul presiunii sporite din partea Republicii Moldova", se afirmă în rezoluţia adoptată de deputaţii locali, care aminteşte că în stânga Nistrului locuiesc 220.000 de cetăţeni ruşi.

Mai multe articole despre:
putin transnistria republica moldova conflict