MENIU

VIDEO | Proteste masive în Irak din cauza crizei alimentare. Oficialii dau vina pe războiul din Ucraina

Proteste masive în Irak / Sursa foto: Profi Media

Sunt proteste masive în Irak din cauza crizei alimentare. În doar o săptămână, prețul uleiului și al făinii a crescut vertiginos pe piețele locale, iar irakienii nemulțumiți au ieșit în stradă. Oficialii guvernamentali dau vina pe războiul din Ucraina pentru scumpirile uriașe. 

Demonstrațiile au izbucnit în sudul sărac al Irakului, dar treptat s-au extins în toată țara. Peste 500 de protestatari s-au adunat într-o piață centrală din orașul sudic Nasiriyah și au scandat lozinci împotriva autorităților.

În ultimele zile şi alte localităţi din sudul Irakului au organizat demonstraţii stradale împotriva costului ridicat al vieții și pentru a denunța activitatea speculativă a unor comercianți și importatori locali.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului a pus pe seama conflictului din Ucraina creşterea preţurilor la uleiul de gătit.

„Există o criză globală majoră, deoarece Ucraina deține o cotă mare din [piața mondială a uleiurilor de gătit]”, a spus el.

Și Ministerul de Interne a anunțat că a arestat 31 de persoane acuzate de „creșterea prețurilor la produsele alimentare și abuzarea cetățenilor”. 

Mai multe articole despre:
proteste irak criza alimentara raboi ucraina