MENIU

Un alt poliţist acuzat de uciderea unui bărbat de culoare scapă de pedeapsă. Proteste la New York

Bărbatul a fost sufocat, cu o manevră interzisă, de unul dintre agenţii care încerca să-l imobilizeze

Incidente violente noaptea trecută la New York. Sute de oameni au ieşit în stradă în metropola americană după ce justiţia a decis neînceperea urmăririi penale pe numele unui poliţist acuzat că a ucis un bărbat de culoare. Cazul, similar celui din Ferguson, a stârnit furia populaţiei.

Un juriu format din 23 de membri a decis că nimeni nu se face răspunzător de moartea lui Eric Garner, un bărbat de 43 de ani, tată a şase copii, mort în timpul arestării în luna iulie. Înconjurat de forţe de ordine sub suspiciunea că ar fi vândut ţigări netimbrate, bărbatul a fost sufocat de unul dintre agenţii care încerca să-l imobilizeze cu o manevră interzisă de către departamentul de poliţie din New York din 1993.

Autopsia a determinat că Eric Garner a murit strangulat, dar poliţiştii implicaţi în arestare au scăpat de urmărirea penală. Vestea a înfuriat comunitatea locală, care a reacţionat cu manifestaţii.

În faţa mişcărilor de stradă, primarul New Yorkului a îndemnat la calm.

Neînceperea urmăririi penale în acest dosar vine la nici o lună după o decizie identică luată în cazul uciderii unui adolescent de culoare în oraşul Ferguson. Acesta a fost împuşcat mortal de un poliţist deşi nu era înarmat şi nici nu se opusese arestării. Hotărârea instanţei a stârnit şi atunci manifestaţii violente.

Anchetă federală

Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder, a anunţat miercuri deschiderea unei anchete federale asupra unei eventuale încălcări a drepturilor civile, după ce un mare juriu a decis să nu pună sub acuzare un poliţist responsabil de decesul unui bărbat de culoare la New York, potrivit Mediafax.

"Procurorii noştri vor desfăşura o anchetă independentă, echitabilă şi rapidă", a declarat Holder.

"Cu toţii am văzut înregistrarea video cu arestarea lui Eric Garner. Moartea sa, cu siguranţă, este o tragedie", a subliniat secretarul american.

Mai multe articole despre:
proteste New York Eric Holder Eric Garner