MENIU

Protest de amploare la Londra! Mii de persoane au strigat împotriva armelor nucleare

Mii de persoane au defilat sâmbătă la Londra pentru a protesta împotriva reînnoirii programului de descurajare nucleară britanic Trident, față de care guvernul conservator are o atitudine favorabilă, relatează AFP.

Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, și liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, s-au aflat în coloana de manifestanți și urmau să se adreseze manifestanților la încheierea protestului, scrie Agerpres.

'Opoziția publicului devine din ce în ce mai puternică. Aceasta nu este doar o reuniune a taberei antinucleare. Această demonstrație va arăta amploarea deplină a protestului', a subliniat Kate Hudson, președinta organizației 'Campanie pentru dezarmare nucleară'.

O decizie urmează să fie luată cel mai târziu în acest an privind înlocuirea a patru submarine nucleare britanice. Costul provizoriu al operațiunii a explodat și cifra este estimată de acum la cel puțin 31 miliarde de lire (39 miliarde de euro).

Guvernul conservator condus de David Cameron este favorabil reînnoirii flotei nucleare învechite, cu baza în Faslane, în vestul Scoției, subliniind că aceasta este vitală pentru securitatea țării. El dorește să înlocuiască cele patru submarine 'Trident', din care unul se află în misiune în orice parte a lumii, 24 de ore din 24, cu submersibile 'Successor' care să intre în funcțiune la începutul anilor 2030.

Mai multe articole despre:
arme nucleare protest londra