MENIU

Priorităţile noului premier turc: Pacea cu populaţia kurdă şi aderarea la UE

Noul premier turc, Ahmet Davutoglu, a anunţat, în cadrul prezentării programului său în Parlament, că principalele obiective pe care le are în vedere sunt rezolvarea, în cel mai scurt timp posibil, a conflictului kurd şi aderarea Turciei la Uniunea Europeană (UE), până la orizontul lui 2023.

Guvernul islamo-conservator, aflat din 2002 la putere în Turcia, a reluat în toamna lui 2012 discuţiile directe cu şeful închis al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Öcalan, pentru a încerca să pună capăt conflictului soldat cu peste 40.000 de morţi din 1984, scrie RFI. Însă, discuţiile sunt blocate din cauza unei decizii a PKK, luate acum un an, privind suspendarea retragerii combatanţilor săi din Turcia. Mai exact, hotărârea a fost luată după ce PKK a apreciat că Ankara nu şi-a respectat promisiunea de a adopta reforme în favoarea comunităţii kurde din Turcia (20% din populaţie).

Pe de altă parte, Davutoglu şi-a exprimat dorinţa ca ţara sa să adere la UE până la orizontul lui 2023, moment în care Turcia va aniversa o sută de ani de la înfiinţarea Republicii. Deşi Turcia este oficial stat candidat din 2004, integrarea sa în UE este împiedicată de opoziţia unor ţări ca Franţa şi Germania.

 

Mai multe pe RFI.