MENIU

Prețul războiului. Rușii au pierdut în 20 de zile de conflict mai mulți militari decât americanii în Irak și Afganistan

Rușii pierd militari, dar nu fac aproape deloc anunțuri oficiale. Foto/Profimedia

Peste 7.000 de militari ruși au fost uciși în 20 de zile de ostilități în Ucraina. Acesta este mai mult decât numărul total de soldați americani uciși în 20 de ani în timpul războaielor din Irak și Afganistan, potrivit The New York Times, citând „estimări” ale serviciilor de informații americane.

Potrivit ziarului, între 14.000 și 21.000 de soldați ruși au fost răniți. În total, potrivit publicației, peste 150.000 de militari participă la războiul din Rusia.

Oficialii de la Pentagon, care au dosrit să-și păstreze anonimatul, au remarcat că un număr în creștere de victime ar putea afecta moralul armatei ruse.

În același timp, sursele The New York Times au subliniat că datele lor despre morți pot fi inexacte. Acestea sunt adunate de pe baza analizei mass-media, a imaginilor din satelit și a imaginilor soldaților ruși și a echipamentelor care au fost atacate, precum și a datelor oficiale ale părților combatante. Cum era de așteptat, ucrainenii supraestimează pierderile, iar rușii subestimează pierderile.

Ministerul rus al Apărării a raportat o singură dată de la începutul războiului date oficiale despre soldații decedați în conflict. Pe 2 martie, rușii au anunțat că 498 de militari au fost uciși în Ucraina, iar alte 1.597 de persoane au fost rănite.

Potrivit ultimelor estimări ale părții ucrainene, pierderile armatei ruse se ridică la 13,8 mii de oameni. Nu se precizează dacă este vorba doar despre morți sau și despre răniți și prizonieri.

Autoritățile ucrainene au anunțat și moartea a patru generali ruși în timpul războiului. Rusia nu a confirmat aceste date. Sursele New York Times susțin că mulți generali ruși vorbesc pe telefoane și stații de emisie-recepție nesecurizate. Cel puțin unul dintre ei a murit după ce serviciile de informații ucrainene i-au interceptat apelul și l-au localizat.