MENIU

PRESIUNI: GAZPROM-ul ameninţă UCRAINA cu tăierea gazelor, pentru o DATORIE de 440 mil dolari

<p>Gazprom a comunicat luni seară că de marţi p&acirc;nă joi nu vor scădea volumele de gaz destinate Rom&acirc;niei, cum anunţase &icirc;n urmă cu o zi</p>

Presiuni asupra Ucrainei, după ce compania rusă Gazprom a ameninţat Ucraina cu sistarea livrării de gaze. Compania invocă restanţele acumulate, care se ridică la 440 de milioane de dolari.

"Înseamnă că Ucraina a încetat de facto să plătească gazele. Nu putem livra gaze gratis. Dacă Ucraina nu va regla arieratele, există riscul să revenim la situaţia din 2009", a avertizat directorul general al Gazprom, Alexi Miller.

El a precizat că 7 martie era data limită stabilită pentru plata livrărilor de gaze din februarie.
"Gazprom nu a primit nimic în conturi. Datoriile au atins 1,89 miliarde de dolari", a subliniat Miller.
Avertismentul a intervenit în plină criză politică ruso-ucraineană.

Întreruperea livrărilor de gaze ar penaliza noul guvern ucrainean pro-occidental, venit la putere după demiterea la sfârşitul lunii februarie a preşedintelui pro-rus Viktor Ianukovici, care pentru autorităţile de la Moscova este în continuare şeful de stat "legitim".

Oprirea livrărilor către Ucraina ar afecta şi Uniunea Europeană, care primeşte jumătate din gazele ruseşti prin Ucraina.

La 1 ianuarie 2009, Gazprom a suspendat aprovizionarea cu gaze a Ucrainei din cauza unui diferend comercial, iar statele europene au fost afectate, în condiţiile în care unele dintre ele, precum Slovacia, depind în proporţie de 100% de livrările ruseşti.

Europa este în prezent mai puţin expusă la un astfel de blocaj, datorită creării unor rute alternative de livrare.

Gazele din Rusia acoperă în prezent 30% din necesarul de consum din Europa, iar din aceste livrări circa jumătate tranzitează Ucraina. Înainte de inaugurarea gazoductului Nord Stream, la sfârşitul lui 2011, trei sferturi din livrările ruseşti către Europa treceau prin Ucraina.

Nord Stream transportă gaze din Rusia în Germania, traversând Marea Baltică.

Comisarul european pentru Energie Gunther Oettinger a declarat marţi că UE va ajuta Ucraina, aflată în pragul falimentului, să plătească datoriile pentru gazele ruseşti.

Dificultăţile Ucrainei de a plăti pentru gazele livrate de Gazprom se vor agrava în lunile următoare, întrucât Gazprom a decis ca în luna aprilie să elimine discountul de preţ oferit Ucrainei în decembrie. Rusia a acceptat atunci să reducă preţul gazelor livrate Ucrainei cu o treime, la 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi.

 

Statele Unite şi Rusia nu au ajuns la un acord privind criza din Ucraina, anunţă ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, după întrevederea pe care a avut-o la Roma cu secretarul de Stat american, John Kerry.

"Deocamdată, nu putem anunţa comunitatea internaţională că am ajuns la un acord", a declarat Lavrov, citat de AFP. John Kerry şi Serghei Lavrov s-au întâlnit joi, la Roma, cu ocazia unei reuniuni internaţionale pe tema situaţiei din Libia.

"Am convenit să studiem în continuare idei propuse astăzi de John Kerry în privinţa măsurilor concrete care pot fi luate", a adăugat Lavrov.

"Pentru noi, este important să fie respectate acordurile din 21 februarie. Iar al doilea aspect important este ca orice proces să se bazeze pe acordul fără ambiguitate al tuturor părţilor din regiune", a spus Lavrov.

Ucraina este pregătită se semneze "imediat ce este posibil" Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pe care fostul preşedinte Viktor Ianukovici a refuzat să îl semneze în noiembrie, a declarat joi premierul Arseni Iaţeniuk, relatează AFP.

"Guvernul ucrainean este hotărât să semneze un acord de asociere" cu UE, "suntem pregătiţi să îl semnăm imediat ce este posibil", a declarat Iaţeniuk în urma unei întâlniri de aproximativ trei ore cu şefii europeni de state şi de guverne, reuniţi a Bruxelles.



Mai multe articole despre:
Ucraina Gazprom Kiev gaze sistare gaze