MENIU

PORTRETUL noului REGE AL SPANIEI, FELIPE al ŞASELEA: de ce e SPERANŢA monarhiei spaniole

El Príncipe Felipe de Asturias
<p>Regele Felipe şi soţia sa, Letiţia de Asturia</p>

Venirea pe tron a lui Felipe al şaselea e o schimbare binevenită pentru Spania. Statul iberic trece printr-o perioadă în care însăşi integritatea teritorială e pusă la îndoială de aspiraţiile de independenţă ale catalanilor.

Felipe al şaselea e speranţa de care avea nevoie monarhia spaniolă. Pregătit la şcoli prestigioase, discret şi popular, a dus o viaţă moderată şi îşi merită locul pe tronul Spaniei.

Felipe a cucerit inimile spaniolilor şi cu familia sa, nu doar prin comportamentul său.

În ciuda tinereţii rebele, căsătoria cu Letizia, o fostă jurnalistă aflată la a doua căsnicie, şi apoi venirea pe lume a celor două fiice a împlinit un ideal al familiei regale. Dar stilul de viaţă simplu şi comun i-a apropiat cel mai mult de oameni.

"Cred că părinţii trebuie să se împartă în mod egal între copiii lor. Iar noi vom face tot ce ne stă în putinţă în acest sens, pentru că vrem să fim cei mai buni părinţi", spunea Felipe.

Felipe şi familia sa au stat departe de scandalul de corupţie ce a vizat-o pe sora sa Cristina şi pe soţul ei. Dar dezvăluirile din dosar au şifonat serios imaginea casei regale spaniole şi se va răsfrânge şi asupra domniei sale. În plus tot mai mulţi tineri spanioli, aproape 60 la sută potrivit unui sondaj din 2013, resping monarhia în favoarea republicii.