MENIU

Persoane contaminate după ce au intrat în contact cu un recipient radioactiv, în Franţa

Incident într-un laborator din Franţa. Un angajat, expus unor doze de radiaţii

Șase persoane au fost contaminate aseară, după ce au intrat în contact cu un recipient de plastic care conținea o pudră albă cu un nivel scăzut de radioactivitate, descoperit într-o locuință din departamentul Pas-de-Calais, nordul Franței, informează Le Figaro.

O femeie a descoperit un recipient de plastic în magazia casei sale din localitatea Bruay-la-Buissiere, din departamentul Pas-de-Calais.

Cel puțin cinci pompieri au fost contaminați câteva minute, după ce s-au spălat pe mâini, nivelul de radioactivitate a scăzut, astfel că nu au necesitat îngrijiri medicale.

În schimb, femeia care a fost expusă mai mult timp substanței, după ce a deschis recipientul pe care scria "uraniu", a fost transportată la spital pentru efectuarea de analize în Lille, a indicat subprefectul orașului Bethune, Nicholas Honore.

"Femeia a deschis recipientul respectiv, în care pompierii, ajunși la fața locului în jurul orei locale 21.00, au constatat un nivel scăzut de radioactivitate", a precizat oficialul francez.

"Pompierii au constatat, de asemenea, că nivelul de radioactivitate era de patru ori mai mare decât limita normală, dar după ce s-au spălat pe mâini, nivelul a revenit la cel normal", a declarat Youssef Adouiak, directorul serviciilor tehnice din localitate, cu o populație de 23.000 de locuitori.

Un perimetru de 100 de metri a fost izolat ca măsură preventivă, pentru ca experții din cadrul celulei de intervenție radiologică din Lille să intervină pentru a analiza recipientul.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, ar putea fi vorba de thoriu 232 care emite radiații alfa, potențial dăunătoare, substanță utilizată în general în industria fabricării aliajelor.

Mai multe articole despre:
Franţa radiaţii radioactivitate thoriu 232