MENIU

Partidul Democrat nu susține candidatura lui Sturza pentru funcția de premier al Republicii Moldova

Președintele Partidului Democrat din Republica Moldova (PDM), Marian Lupu, a declarat că decizia președintelui Nicolae Timofti de a-l desemna pe Ion Sturza pentru funcția de premier este 'regretabilă' și a anunțat că democrații nu vor lua în considerare această candidatură, informează Unimedia.

'Este un candidat fără susținere politică. Această nominalizare este o înțelegere ascunsă a președintelui (Nicolae Timofti) cu Partidul Liberal Democrat (PLDM). Asistăm la un joc de culise. Va urma o perioada de show. Șansele guvernului Sturza sunt zero. Această candidatură a fost discutată cu mult timp în urmă pe ascuns', a spus Lupu.

De asemenea, acesta a declarat că democrații 'nu vor lua în considerare candidatura desemnată de către șeful statului'. 'Nu vom avea discuții cu Ion Sturza. Rămânem încrezători că până la 29 ianuarie vom avea un guvern învestit. Nu vom lua în considerare aceasta candidatură. Modul în care a fost nominalizată candidatura a fost abuziv. Nu vom avea nicio întâlnire cu candidatul desemnat', a punctat acesta.

Contactat de Unimedia, președintele interimar al PLDM, fostul premier Valeriu Streleț, a confirmat că a existat o discuție cu președintele țării pe marginea candidaturii lui Sturza.

'Jocul politic a fost făcut de Partidul Democrat atunci când a votat demisia guvernului și (PD) continuă să îl facă (acest joc). Candidatura domnului Sturza îi aparține președintelui. Domnul președinte a solicitat opinia mea, la care eu i-am zis că este dreptul domniei sale de a alege, dar am subliniat că partidele sunt cele care vor decide', a declarat Streleț.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Timofti, Vlad Țurcanu, a spus, la rândul său, că urmează să mai aibă loc 'discuții și interpretări', astfel că nu dorește să comenteze declarația lui Lupu.

După două luni de negocieri, liderii PL, PLDM PD și Grupul Leancă nu au reușit să ajungă la un consens în privința formulei de desemnare a unui candidat la funcția de premier. Astfel, decizia a fost luată de către șeful statului, Nicolae Timofti, care l-a desemnat luni pentru această funcție pe Ion Sturza.

Mai multe articole despre:
PD PLDM pl Iurie Leancă