MENIU

Parlamentul European îi va suspenda dreptul de vot Ungariei, dacă reintroduce pedeapsa cu moartea

Ungaria poate rămâne fără drept de vot în Consiliul European în cazul reinstaurării pedepsei cu moartea! Un astfel de demers ar încălca tratatele UE şi Carta Drepturilor Fundamentale, se arată într-o rezoluţie adoptată, miercuri, cu 362 de voturi pentru, 247 împotrivă şi 88 de abţineri.

Atât reinstaurarea pedepsei cu moartea cât și consultarea publică pe tema imigraţiei, pe care guvernul de la Budapesta le-a făcut într-un mod "profund eronat, părtinitor şi dezechilibrat", încalcă tratatele UE şi Carta Drepturilor Fundamentale, afirmă rezoluţia Parlamentului European (PE), citată de Mediafax.

În rezoluţia redactată în prezenţa premierului ungar Viktor Orban şi a prim-vicepreşedintelui Consiliului European (CE) Frans Timmermans, europarlamentarii au condamnat declaraţiile repetate ale lui Orban privind posibila reintroducere a pedepsei cu moartea în Ungaria şi au subliniat că premierul ungar are datoria de a "conduce prin puterea exemplului".

Pedeapsa cu moartea ar atrage sancţiuni în conformitate cu Articolul 7 al Tratatului UE. Aceasta este "incompatibilă cu valori precum respectul faţă de demnitatea umană, libertatea, democraţia, egalitatea, statul de drept şi respectul faţă de drepturile omului, pe care se bazează Uniunea", subliniază PE.

Astfel, orice stat membru care reintroduce pedeapsa cu moartea încalcă "tratatele şi Carta UE privind drepturile fundamentale". Eurodeputaţii au subliniat, de asemenea, că o încălcare gravă de către un stat membru atrage după sine „procedura Articolului 7” din Tratatul UE, care duce la retragerea dreptului de vot în Consiliu.

Europarlamentarii au denunţat, de asemenea, consultarea publică pe tema imigraţiei lansată de guvernul de la Budapesta. Deşi această consultare poate fi valoroasă pentru guverne în elaborarea strategiilor, „conţinutul şi limbajul folosit în această consultare este profund eronat, părtinitor şi dezechilibrat pentru că stabilește o legătură subiectivă între fenomenul imigraţiei şi ameniţările privind securitatea.”

Europarlamentarii au cerut Comisiei să iniţieze, imediat, un proces de monitorizare aprofundat pe tema situaţiei democraţiei, a statului de drept şi drepturilor fundamentale în Ungaria şi să raporteze rezultatele Parlamentului European şi Consiliului până în septembrie 2015".