MENIU

Opoziţia din Ucraina: o intervenţie a armatei împotriva manifestanţilor, "foarte probabilă"

Forţe speciale, mobilizate la Kiev pentru consolidarea securităţii / Foto: voiceofrussia.com

Opoziţia din Ucraina a avertizat ţările europene că o intervenţie a armatei împotriva manifestanţilor este "foarte probabilă", informează AFP.

Opoziţia din Ucraina crede că regimul lui Viktor Ianukovici va scoate armata pe străzi împotriva manifestanţilor.

"Este foarte probabil ca regimul de la Kiev să recurgă din nou la forţă, cu participarea armatei", a transmis Arseni Iaţeniuk, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, în cursul unei întrevederi cu oficiali europeni.

Armata ucraineană l-a îndemnat vineri pe preşedintele Viktor Ianukovici să adopte "măsuri de urgenţă" pentru "stabilizarea" situaţiei din ţară, în contextul protestelor masive ale opoziţiei proeuropene.

Partidul Iuliei Timoşenkose teme de instaurarea stării de urgenţă

Administraţia Viktor Ianukovici intenţionează să instaureze starea de urgenţă pentru a implementa măsuri speciale în scopul reprimării manifestaţiilor, acuză partidul fostului premier Iulia Timoşenko, citat de AFP.

"Ancheta Serviciului ucrainean de securitate (SBU) privind presupusa tentativă ilegală de preluare a puterii este un element dintr-un scenariu de forţă pentru instaurarea stării de urgenţă", a declarat Grigori Nemiria, un lider al partidului Batkivşcina.

"Comunicatul armatei, prin care i se cereau preşedintelui Viktor Ianukovici măsuri de urgenţă, este un alt element al acestui scenariu", adaugă Nemiria, deputat şi preşedintele Comisiei parlamentare pentru Integrare Europeană.
Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-au intensificat de aproximativ trei săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost ulterior abrogate.

Opoziţia din Ucraina a avertizat sâmbătă ţările europene că o intervenţie a armatei împotriva manifestanţilor este "foarte probabilă". Armata ucraineană l-a îndemnat vineri pe preşedintele Viktor Ianukovici să adopte "măsuri de urgenţă" pentru "stabilizarea" situaţiei din ţară, în contextul protestelor masive ale opoziţiei proeuropene.