MENIU

Obama, oficial alături de Clinton. Sanders se pregătește să se alăture luptei anti-Trump

Președintele american Barack Obama și-a anunțat oficial susținerea pentru Hillary Clinton, iar contracandidatul acesteia la obținerea învestiturii democrate, senatorul Bernie Sanders, se pregătește și el să se alăturie campaniei împotriva lui Donald Trump. 

Președintele Statelor Unite Barack Obama a intrat în campanie joi, anunțându-și oficial sprijinul pentru Hillary Clinton în cursa pentru Casa Albă, informează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

"Sunt cu ea", a declarat Obama într-un mesaj video difuzat la scurt timp după ce s-a întâlnit cu celălalt candidat democrat, senatorul de Vermont Bernie Sanders, care a refuzat până acum să se retragă din cursă.

"Zeci de milioane de americani și-au făcut auzite vocile. Astăzi, vreau doar să o adaug pe a mea", a mai spus Obama.

"Cred că nu a existat niciodată un candidat atât de calificat pentru acest post", a adăugat al 44-lea președinte al SUA în acest scurt mesaj video, la două zile după victoria fostului secretar de stat în alegerile primare democrate.

Deși era de așteptat, acest sprijin este un impuls puternic pentru campania fostei prime-doamne.

Sanders, cu pași mici spre susținerea lui Clinton 

În ciuda ezitărilor sale, senatorul Bernie Sanders a dat de înțeles că se va alătura în scurt timp campaniei lui Hillary Clinton către președinția SUA. Un anunț clar va fi făcut cel mai probabil după ultimele alegeri primare, cele din Washington D.C.

Sanders a anunţat joi că va colabora cu rivala sa, Hillary Clinton, pentru a stabili o strategie comună împotriva prezumtivului candidat republican, Donald Trump. Anunţul de unitate vine după ce Sanders a purtat o discuţie cu preşedintele Barack Obama şi vicepreşedintele Joe Biden, cărora le-a mulţumit pentru imparţialitatea de care au dat dovadă în timpul cursei pentru nominalizarea la prezidenţiale, scriu Reuters şi ABC News, citate de News.ro.

De asemenea, senatorul a promis că se va retrage oficial din cursa prezidenţială după ultima rundă de alegeri primare, care va avea loc săptămâna viitoare în Districtul Columbia. Sanders a condus o campanie neobişnuită, finanţată din mici donaţii care nu au depăşit o sută de dolari, împotriva sistemului masiv de donatori antrenat de Hillary Clinton.

Însă, Clinton a reuşit să strângă în tabăra ei numărul de delegaţi necesari pentru a obţine automat nominalizarea la prezidenţiale cu ocazia Convenţiei Partidului Democrat de la finele lunii iulie.

Sanders şi-a felicitat contracandidata pentru victorie şi a declarat că abia aşteaptă să poarte o discuţie cu aceasta. Mai mult, socialistul le-a mulţumit lui Obama şi Biden pentru că şi-au păstrat imparţialitatea în timpul alegerilor primare ale democraţilor.

Pâna la întâlnirea cu preşedintele Obama, senatorul susţinea că îşi va duce campania până la capăt, chiar dacă a pierdut orice şanse matematice de a obţine nominalizarea democraţilor. Analiştii se temeau că îşi va folosi impulsul electoral pentru a lansa o Platformă Progresistă, care urma să îi smulgă din electoratul lui Clinton. Însă, Sanders a declarat că va contribui la unirea alegătorilor democraţi sub candidatul desemnat.

”O campanie pentru primare tumultoasă a fost sănătoasă pentru democraţi”, a declarat Obama, la finalul întâlnirii.

Însă, Sanders nu va înceta să militeze pentru o revoluţie politică şi pentru măsuri socialiste, cum ar fi majorarea salariului minim federal la 15 dolari pe oră şi accesul gratuit la servicii medicale.