MENIU

Obama a plecat spre Summit-ul de la Varşovia. Cu cine şi-a stabilit întâlniri

Președintele american Barack Obama a părăsit joi Washingtonul cu destinația Europa, unde va participa, vineri și sâmbătă, la Summitul NATO de la Varșovia și va vizita Spania, pe fondul tensiunilor cu Rusia și la două săptămâni după șocul reprezentat de votul electoratului britanic pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, notează AFP.

Avionul prezidențial Air Force One a părăsit baza aeriană Andrews, situată în apropierea capitalei federale a SUA, puțin după ora locală 10:30 (14:30 GMT).

Liderul american, care va participa la al cincilea și ultimul său summit NATO, se va deplasa apoi în Spania, pentru prima sa vizită în această țară de la sosirea sa la Casa Albă, în urmă cu opt ani. Vineri dimineață la Varșovia, Barack Obama se va întâlni cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și cu cel al Consiliului European, Donald Tusk.

''Va fi o ocazie excelentă, în urma votului pentru Brexit, de a evoca sprijinul nostru continuu și extrem de solid în favoarea proiectului european'', a accentuat Ben Rhodes, consilier apropiat al președintelui Obama.

Pe agenda liderului de la Casa Albă sunt prevăzute, de asemenea, întrevederi separate cu președintele polonez Andrzej Duda și cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Sâmbătă, la Madrid, președintele SUA va fi primit de regele Felipe al VI-lea al Spaniei și va avea întâlniri cu premierul în exercițiu Mariano Rajoy și cu alți demnitari spanioli. De asemenea, Barack Obama se va întâlni cu tineri spanioli într-o sesiune de întrebări și răspunsuri, format pe care liderul american l-a preferat în majoritatea vizitelor sale externe.