MENIU

O afacere de corupție ar putea aduce sfârșitul premierului canadian Justin Trudeau

<p>Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei</p>

Un ministru-cheie din guvernul lui Justin Trudeau a demisionat luni ridicând la maxim presiunea pe umerii premierului confruntat cu un controversat caz de corupție.

Președintele Trezoreriei a demisionat luni din guvernul canadian spunând că și-a pierdut încrederea în capacitatea Executivului de a răspunde scandalului de corupție care zguduie țara. Liberala Jane Philpott a subliniat că dorește să își respecte valorile de bază, obligațiile constituționale și responsabilitățile etice, notează BBC News.

Justin Trudeau a declarat că este dezamăgit de demisie, dar a precizat că o înțelege.

Problema lui Philpott, o veche aliată a lui Trudeau, este și problema Opoziției sau a întregii țări - cazul de corupție care a lovit guvernul.

Scandalul a izbucnit după ce fosta procuroare generală și ministră a Justiției Jody Wilson Raybould a declarat că a fost supusă unor presiuni din partea executivului pentru a interveni într-o procedură judiciară în care compania candiană de construcții SNC-Lavalin este acuzată că ar fi mituit oficiali libieni.

''Între septembrie şi decembrie 2018 am fost supusă unor presiuni constante din partea mai multor persoane din cadrul guvernului pentru a interveni politic (...), astfel încât să se ajungă la o înţelegere amiabilă cu SNC-Lavalin'', a mărturisit Jody Wilson-Raybould, care a fost audiată timp de trei ore şi jumătate de comisia pentru justiţie din parlamentul de la Ottawa.

Trudeau a negat constant orice amestec politic în scopul protejării companiei candiene în fața justiției. Presiunea este însă tot mai mare. 

Philipot este a treia persoană importantă care demisionează pe fondul scandalului de corupție. Prima care a demisionat a fost chiar Jody Wilson-Raybould, fostă procuroare-generală și ministră a justiției, care a părăsit guvernul în februarie.

Pe 18 februarie a plecat și un important consilier al lui Trudeau, Gerald Butts.

Conservatorii, aflați în opoziție, au cerut demisia premierului și, chiar dacă nu s-a grăbit să și-o depună, situația sa este una complicată.

Mai multe sondaje de opinie arată că popularitatea lui Trudeau, altfel, un superstar al politicii mondiale, a scăzut sensibil pe plan intern, o veste proastă înaintea alegerilor generale din octombrie.

Mai multe articole despre:
Canada Justin Trudeau