MENIU

Notre-Dame, 850 de ani de istorie

<p>Catedrala Notre Dame din Paris</p>

Catedrala Notre Dame, care a fost distrusă de flăcări aseară, este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice ale Parisului şi un simbol al creştinătăţii, la nivel mondial. Edificiul este considerat o capodoperă a stilului gotic, cu o istorie de 850 de ani. Catedrala adăpostea unul dintre cele mai importante artefacte pentru întreaga lume creștină: coroana de spini purtată de Mântuitorul Hristos pe drumul Golgotei. 

Catedrala Notre-Dame din Paris sau Catedrala Doamna Noastră, cu referire la Fecioara Maria, este un monument al arhitecturii gotice timpurii din Franța, situată pe Île de la Cité, în centrul Capitalei.

Prima piatră la fundaţia clădirii a fost pusă în 1163. Catedrala a fost terminată în 1345, după 182 de ani de muncă și este o capodoperă a stilului gotic timpuriu.

Edificiul impresionat are trei porţi minutuos sculptate, iar desupra lor se află statui ale regilor Iudeei şi Israelului. În timpul Revoluţiei din 1789, statuile au fost decapitate, pentru că s-a crezut că îi reprezintă pe regii Franţei, dar ulterior au fost refăcute.

Victor Hugo a făcut celebre cele două turnuri ale catedralei. Qausimodo, cocoşatul de la Notre Dame, locuia în cel sudic. Din vârful lor, turiştii puteau admira cele mai frumoase imagini ale “Ile de la Câte”, în special la asfițit. Şi tot de acolo puteau fi observate statuile păsărilor şi demonilor care împodobesc Notre Dame.

În catedrală puteau intra până la 10 mii de persoane. Iar Napoleon a fost încoranat aici împărat al Franţei, în 1804. Catedrala Notre-Dame atrage aproape 13 milioane de oameni în fiecare an. 30 de mii de turişti îi treceau zilnic porţile, iar în zilele de sărbătoare ori la evenimentele importante, numărul lor ajungea la 50 de mii.

Catedrala Notre Dame a intrat în renovare de curând. Statuile celor 12 apostoli şi 4 evanghelişti au fost coborâte săptămâna trecută, cu ajutorul unei macarale de o sută de metri. Fiecare dintre ele are 3 metri înălțime şi peste 250 de kilograme. 

Mai multe articole despre:
notre-dame