MENIU

Noi tensiuni militare în Turcia. Avioane turcești, hărțuite la granița turco-siriană

Cresc tensiunile militare în Turcia. Opt avioane turcești F16 au fost hărțuite la granița turco-siriană, de un aparat de zbor a cărui naţionalitate nu a fost identificată. În ultimele zile, au existat mai multe incidente similare, dar în cazul acestora se ştie cu siguranţă că au fost provocate de avioane ale Rusiei. Şeful NATO a cerut, astăzi, Moscovei să nu escaladeze tensiunile cu NATO şi i-a acuzat pe ruşi că bombardează civili.

Totodată, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat, astăzi, Rusia că va avea mult de pierdut dacă își distruge prietenia cu Ankara și a subliniat că Turcia nu va rămâne nepăsătoare în fața încălcărilor spațiului său aerian de către avioanele ruse, relatează Reuters, citată de Agerpres.

"Un atac asupra Turciei înseamnă un atac asupra NATO. Relația noastră pozitivă cu Rusia este cunoscută. Însă, dacă Rusia pierde un prieten ca Turcia, cu care a cooperat asupra multor probleme, va pierde mult, și ar trebui să știe asta", a declarat Erdogan, într-o conferință de presă comună la Bruxelles cu premierul belgian, Charles Michel.

Ministerul de Externe turc anunța, luni, că două avioane de vânătoare F-16 ale forțelor aeriene turce au interceptat sâmbătă un avion de luptă rusesc, care încălcase spațiul aerian al Turciei la frontiera cu Siria în sud-est, obligându-l să se retragă.

Potrivit RIA Novosti, Moscova a recunoscut că un avion de luptă rus a încălcat sâmbătă, 'din greșeală', spațiul aerian al Turciei și a dat asigurări Ankarei că astfel de incidente nu se vor mai repeta.

În același timp, un oficial din Ministerul turc de Externe a declarat că un avion de luptă rusesc a încălcat spațiul aerian al Turciei duminică, aceasta fiind a doua încălcare a spațiului aerian turc în ultimele trei zile, fapt ce a determinat Ankara să-l convoace din nou pe ambasadorul Moscovei.

Rusia a lansat atacuri aeriene la 30 septembrie în Siria, însă Occidentul acuză Moscova că vizează grupările de opoziție față de președintele sirian Bashar al-Assad. Moscova susține în schimb că bombardează poziții ale jihadiștilor grupării Statul Islamic și ale altor grupări extremiste.

Mai multe articole despre:
Turcia tensiuni militare granița turco-siriana