MENIU

Nobel 2018 - fără Literatură

Academia Suedeză va decerna astăzi Nobelul pentru Medicină. Pentru prima dată în ultimii 70 de ani, acordarea trofeului pentru Literatură a fost anulată pe fondul scandalului sexual care a izbucnit în comitetul care decernează prestigioasa distincţie.

Luni, 1 octombrie, va fi anunţat laureatul Nobel pentru Medicină sau Fiziologie, marţi, 2 octombrie, cel pentru Fizică, miercuri, 3 octombrie, pentru Chimie, vineri, 5 octombrie, pentru Pace, iar luni, 8 octombrie, pentru Economie.

Toţi ochii sunt îndreptaţi acum spre Nobelul pentru Pace, care va fi anunţat pe 5 octombrie, la Oslo.

Președintele Donald Trump a fost menţionat pentru eforturile de a instaura pacea în peninsula coreeană, dar totuși liderul de la Casa Albă a retras SUA din acordurile internaţionale privind schimbările climatice şi programul nuclear al Iranului.

Şi numele preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in este vehiculat, pentru eforturile de reconciliere cu Coreea de Nord.

Pe listă ar mai fi si activista yazidi Nadia Murad care militează împotriva violenţelor sexuale, şi organizaţii de apărare a drepturilor jurnaliştilor din Rusia.

De la înfiinţarea premiului Nobel pentru Literatură, în 1901, Academia Suedeză a ales să nu îl acorde de şapte ori, dar pentru că nominalizările nu întruneau criteriile menţionate în testamentul lui Alfred Nobel.

Mai multe articole despre:
Nobel 2018 fără Literatură