MENIU

Mobilizare generală în Turcia, după o serie de atacuri teroriste fără precedent

Istanbul

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat astăzi mobilizarea generală împotriva "terorismului", după seria de atentate fără precedent care a însângerat țara, aflată în continuare în alertă, în timp ce poliția caută trei presupuși jihadiști care ar pregăti alte atentate, relatează AFP online.

La două zile de ultimul atac sinucigaș cu bombă, care a vizat centrul turistic al Istanbulului, Erdogan a îndemnat la "grandoarea Imperiului Otoman" și la spiritul învingătorilor din Bătălia de la Gallipoli, din timpul Primului Război Mondial, în vederea contracarării "unuia dintre cele mai mari valuri de terorism" cu care s-a confruntat Turcia vreodată.

Un "kamikaze" s-a detonat sâmbătă dimineața pe bulevardul Istiklal, o arteră pietonală și comercială înțesată zilnic de sute de mii de vizitatori, omorând patru turiști - trei israelieni și un iranian - și rănind aproximativ alți 30.

Atacul nu a fost revendicat, însă ministrul turc de Interne Efkan Ala l-a desemnat pe un turc în vârstă de 33 de ani, Mehmet Öztürk, drept autorul atentatului, afirmând că acesta ar avea "legături" cu gruparea Statul Islamic (SI).

Presa turcă a publicat luni dimineața portretele și numele altor trei presupuși jihadiști turci, căutați în mod activ de către toți polițiștii din țară, deorece ei ar fi primit ordinul - potrivit unor surse din cadrul poliției citate de agenția Dogan - de a comite alte atacuri sinucigașe la Istanbul.

Autoritățile turce au anulat, duminică seara, cu doar două ore înainte de fluierul de start, un meci între două faimoase cluburi de fotbal din Istanbul - Galatasaray și Fenerbahçe -, din cauza unei amenințări "serioase" de atentat.