MENIU

Moartea libertății de exprimare. Aproape 70.000 de turci, cercetați pentru l-au insultat pe Erdogan

Recep Erdogan

Nu mai puțin de 66.691 de cetățeni turci au fost anchetați pentru că l-ar fi ”insultat” pe președintele Recep Tayyip Erdogan, de la alegerea sa, în 2014, susține un profesor de drept de la Istanbul.

Yaman Akdeniz, un profesor de drept de la Universitatea Bilgi din Istanbul, a făcut o analiză cu rezultate înfricoșătoare asupra felului în care autoritățile Turciei calcă în picioare libertatea de exprimare.

Potrivit acestuia, 66.691 de cetățeni turci au fost anchetați pentru că l-ar fi ”insultat” pe președintele Recep Tayyip Erdogan.

De aici au rezultat 12.305 procese, iar numărul este în continuă creștere, notează presa turcă, citată de site-ul protothema.gr.

Situația este catalogată drept dramatică de comentatorii care admit că Turcia a fost o societate de informatori încă din vremea Imperiului Otoman.

La începutul lunii martie, o ceartă dintr-o familie din Ankara s-a sfârșit cu tatăl și fiica acuzându-se unul pe celălalt că l-au insultat pe președinte.

Insultarea președintelui este o faptă penală pedepsită cu cu până la patru ani de închisoare, sau chiar mai mult, dacă insulta este publică.

Human Rights Watch a condamnat în mai multe rânduri autoritățile turce.

”Guvernul ar trebui să-și mai bată joc de drepturile omului și să respecte libertatea de exprimareb a cetățenilor Turciei”, a precizat HRW în 2018.

 

Mai multe articole despre:
Turcia insultă Recep Tayyip Erdogan