MENIU

Ministrul de externe al Germaniei, semnal de alarmă faţă de protestele din România

Ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas, a declarat, luni, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române, că există o îngrijorare la nivel european despre confruntările între politic şi social care au loc în România şi că „duritatea disputei a culminat chiar în confruntări violente”, scrie Mediafax. 

„Vocea Europei în lume va fi respectată doar atunci când suntem credibili. Eventualele standarde duble vor fi imediat folosite de adversarii Europei. Europa trebuie să pună în practică valorile pe care şi le-a scris pe stindard. Democraţia, statul de drept, drepturile fundamentale şi libertatea presei. De asta este responsabilă fiecare ţară membră în parte şi noi toţi reprezentăm Europa în exterior, noi toţi vom fi măsuraţi după aceste standarde. Doresc să fiu deschis ca partener şi prieten. Suntem îngrijoraţi de faptul că tocmai o confruntare despre valori duce de un an şi jumătate în România la o polarizare a politicului şi a societăţii. Nu discuţia este cea care ne îngrijorează, pentru că discuţiile sunt indispensabile în democraţii, ci mai degrabă duritatea disputei care a culminat chiar în confruntări violente. Sunt ferm convins că, referitor la reforma justiţiei în România, poate fi şi a identifica o linie de compromis care ne poate uni şi coagula. În consolidarea statului de drept, doresc să vă ofer orice spirjin din partea Guvernului Federal. Vor fi luaţi în calcul şi experţi recunoscuţi la nivel internaţional, şi aceştia, precum Comisia de la Veneţia, pot fi luaţi în calcul ca intermediari oneşti”, a declarat ministrul de Externe al Germaniei, Heiko Maas.

Jandarmii au intervenit în forţă, pe 10 august, cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă, în Piaţa Victoria, pentru a dispersa protestatarii anti-PSD aflaţi în faţa sediului Executivului. Peste 450 de persoane, între care 35 de jandarmi, au primit îngrijiri medicale din partea echipajelor SMURD, vineri, la protestul din Piaţa Victoriei. Dintre acestea, 40 au fost transportate la spital cu diverse traumatisme, trei dintre ei având arsuri de până la 15% din suprafaţa corpului.