MENIU

Milioane de japonezi, în alertă. Panică după o alertă falsă de seism puternic

O alertă falsă despre iminența producerii unui cutremur devastator a creat isterie în rândul japonezilor.

Locuitorii din Tokyo au trecut vineri printr-o situație de coșmar. Milioane de oameni au fost alertați pe telefoanele mobile despre iminența producerii unui cutremur mare, de 9,1 grade.

Alerta, însă, s-a dovedit a fi falsă. Informația fusese provocată de producerea aproape simultană a două cutremure de mică intensitate, potrivit libertatea.ro.

„Cutremur în largul Ibaraki (nord-estul Tokyo), pregătiţi-vă de mişcări seismice importante”, se arăta în alerta primită de japonezi.

Chiar și la TV au fost imediat lansate imediat recomandările în caz de seism: „Protejaţi-vă, îndepărtaţi-vă de mobilierul care poate cădea”.

„Credem că sistemul a reacţionat excesiv combinând cele două seisme distincte ca şi când ar fi fost vorba despre un cutremur important”, a explicat un specialist japonez.

În realitate, Japonia a fost lovită aproape în acelaşi moment de două seisme moderate, care nu au provocat nici pagube, nici răniţi. Unul cu magnitudinea 4,4 în largul Ibaraki, altul cu magnitudinea 3,9 la 350 km distanţă, în prefectura Toyama, pe coasta de nord-vest a ţării.

Japonia a fost lovită de un seism devastator în anul 2011, urmat de un tsunami. Cutremurul de atunci a provocat o catastrofă la centrala nucleară Fukushima și a dus la moartea a zeci de mii de persoane.

Mai multe articole despre:
cutremur Japonia alertă de cutremur