MENIU

Michelle Obama îi critică pe republicani într-o dezbatere politică

<p>Michelle Obama </p>

Michelle Obama a efectuat marţi o incursiune rară, dar puternică, în dezbaterea politică, catalogând ca "inacceptabilă" o încercare a republicanilor de a modifica criteriile privind normele alimentaţiei la şcoală.

Membri ai Camerei Reprezentanţilor, dominată de către adversarii conservatori ai preşedintelui Barack Obama, au propus scutirea anumitor zone şcolare - care se confruntă cu dificultăţi - de la respectarea acestor norme.

Un text de lege cu privire la aceste reglementări a fost promulgat în 2010 de către liderul democrat, în conformitate cu recomandările Academiei Naţionale americane pentru Ştiinţe.

Aceste reguli obligă şcolile să propună copiilor o alimentaţie echilibrată, inclusiv fructe şi legume, în lupta împotriva obezităţii infantile, un flagel în sănătatea publică a Statelor Unite.

Acest subiect este foarte apropiat Primei Doamne a Statelor Unite, care promovează sportul şi alimentaţia sănătoasă prin programul "Let's move!" ("Să facem mişcare!"), pe care-l patronează.

Slăbirea regulilor aflate în vigoare cu privire la alimentaţia la şcoală "este inaceptabilă", a declarat Michelle Obama pentru jurnalişti, la o reuniune, la Casa Albă, cu oficiali în domeniul educaţiei. "Este inacceptabil pentru mine, nu doar în calitate de Primă Doamnă, ci şi în calitate de mamă", a insistat ea, apreciind că "miza acestei (slăbiri a normelor) nu poate să fie mai importantă", având în vedere statisticile cu privire la ponderea persoanelor supraponderale în rândul americanilor.

Aproximativ o treime dintre copiii şi adolescenţii americani sunt supraponderali sau obezi. Aproape 20% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între şase şi 11 ani şi 18% dintre cei cu vârsta între 12 şi 19 ani sunt obezi.

"Ultimul lucru pe care ni-l putem permite la ora actuală este să facem politicianism în defavoarea sănătăţii copiilor noştri", a pledat Michelle Obama, avertizând că "va trebui să fim pregătiţi să ne batem".

Michelle Obama, la fel ca majoritatea "First Ladies" americane, a evitat până acum să vorbească în mod direct despre politică şi a abordat în mod consensual dosarele pe care le apără începând din 2009, printre care se află şi sănătatea tinerilor, susţinerea familiilor militarilor şi educaţia.

Mai multe articole despre:
SUA Michelle Obama dezbatere politică