MENIU

Măcel în Venezuela. Regimul Maduro a deschis focul împotriva civililor. Granițele țării, închise

Forțele armate ale regimului de la Caracas au deschis focul împotriva civililor la granița cu Brazilia. Tensiunile au explodat, în așteptarea transportului de ajutor umanitar american care ar trebui să sosească în Venezuela, sâmbătă. Între timp, granițele țării au fost închise. 

Cel puțin doi civili au murit și 14 au fost răniți vineri seară după ce forțele armate venezuelene au deschis focul împotriva deonstranților aflați lângă granița cu Brazilia.

Măcelul a izbucnit în momentul în care mulțimea a încercat să blocheze un convoi militar trimis la graniță să oprească ajutorul umanitar trimis din SUA.

Sâmbătă este un nou punct culminant. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat vineri Venezuela "să nu recurgă la forţă letală împotriva manifestanţilor", în contextul în care sâmbătă ar putea avea loc violenţe cu ocazia transportului de ajutor umanitar american în această ţară, relatează AFP, citată de Agerpres.

Deocamdată, regimul a decis închiderea granițelor țării.

Guvernul venezuelean a declarat vineri că a închis complet punctele de trecere a frontierei de la graniţa cu Columbia, invocând presupuse "ameninţări la adresa suveranităţii ţării din partea statului vecin, de unde opoziţia regimului de la Caracas aşteaptă intrarea, în cursul zilei de sâmbătă, a ajutoarelor umanitare donate de mai multe ţări şi depozitate în oraşul de frontieră columbian Cucuta, transmit sâmbătă EFE şi Xinhua.

Această măsură a fost impusă la numai câteva ore după ce preşedintele Nicolas Maduro a ordonat închiderea comunicaţiilor cu insulele Aruba, Bonaire şi Curaçao - toate teritorii olandeze - precum şi închiderea graniţei cu Brazilia, unde sunt depozitate, de asemenea, ajutoare destinate populaţiei din Venezuela.

În acest timp, opozantul Juan Guaido, recunoscut de peste 50 de ţări ca preşedinte interimar al Venezuelei, a afirmat că armata a "participat" la operaţiunea care i-a permis să ajungă vineri la Cucuta, în Columbia, în pofida unui ordin al justiţiei care îi interzicea să părăsească ţara, notează AFP.

"Problema este cum am ajuns noi aici când au interzis spaţiul aerian, orice fel de traversare maritimă, au blocat drumurile (...) Suntem aici tocmai pentru că forţele armate au participat şi ele la acest proces", a declarat Juan Guaido presei alături de preşedinţii Columbiei, Chile, Paraguayului şi de secretarul general al Organizaţiei Statelor Americane, Luis Almagro.

Îmbrăcat într-o cămaşă albă, înconjurat de poliţişti, Juan Guaido a participat vineri de partea columbiană a frontierei la un concert organizat în favoarea intrării ajutorului umanitar în Venezuela.

Mai multe articole despre:
Brazilia Venezuela