MENIU

Liderul suprem din Coreea de Nord își face miniștrii „leneși” după inundațiile masive - Kim Jong Un, indicații în apa până la genunchi

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un își ceartă miniștrii din cauza inundațiilor Foto: KCNA/Twitter

Inundații masive în Coreea de Nord. Liderul comunist Kim Jong Un își ceartă vehement miniștrii, pe care îi face „leneși” și „iresponsabili” și răspunzători pentru dezastrul natural lăsat de taifunul tropical care a măturat mai multe regiuni din Coreea de Nord.

 

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a criticat gestionarea "iresponsabilă" de către guvernul său a inundaţiilor legate de recenta furtună Khanun, potrivit relatărilor din presa centrală de stat. - KCNA.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un își ceartă miniștrii din cauza dezastrului natural provocat de inundații / Foto: KCNA/Twitter

Filmările lor îl arată pe Kim într-un câmp de orez inundat din zona Nampho, în apă până la genunchi, dându-le instrucţiuni unor oficiali cu aspect sever şi care iau notiţe în timp ce stau la rândul lor în picioare în apă, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un își ceartă miniștrii din cauza dezastrului natural provocat de inundații / Foto: KCNA/Twitter


Daunele "nu au fost o calamitate din cauza dezastrelor naturale, ci un dezastru uman din cauza iresponsabilităţii (...) leneşilor", a spus el, conform agenţiei oficiale de presă KCNA.



Potrivit KCNA, Kim "i-a criticat sever" pe oficialii guvernamentali, atacându-l în special pe prim-ministrul Kim Tok Hun. Acesta din urmă "a ocolit şantierul o dată sau de două ori cu atitudine de spectator", a continuat agenţia.



Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un își ceartă miniștrii din cauza dezastrului natural provocat de inundații / Foto: KCNA/Twitter

 

Furtuna tropicală Khanun a trecut la începutul lunii august prin Coreea de Nord, o ţară vulnerabilă la inundaţii din cauza lipsei infrastructurii şi a defrişărilor.

Un chei avariat şi un sistem de drenaj inadecvat au favorizat inundarea a peste 560 de hectare de teren, inclusiv câmpuri de orez esenţiale, conform presei de stat nord-coreene. Potrivit KCNA, Kim a emis ordine de a-i "pedepsi sever" pe cei responsabili.

Vizitând terenurile agricole inundate din comitatului Anbyon din estul ţării, Kim a mustrat autorităţile locale încă de pe 14 august. Săptămâna trecută, el a lăudat armata pentru că a ajutat la salvarea recoltelor în provincia Kangwon. Premierul "a lăsat aproape în întregime munca de reconstrucţie în seama armatei", a spus atunci Kim, potrivit KCNA.



Dictatorul nord-coreean Kim Jong Un își ceartă miniștrii din cauza dezastrului natural provocat de inundații / Foto: KCNA/Twitter

 

O "remaniere semnificativă a guvernului nord-coreean pare inevitabilă", a observat Cheong Seong-chang, cercetător la Institutul Sejong.

Consiliul de Securitate al ONU a acuzat săptămâna trecută Phenianul că investeşte foarte mult în programul său de arme nucleare, în timp ce populaţia nu are acces la produse de bază.

Ţara a fost lovită periodic de foamete în anii 1990, estimările variind între sute de mii şi milioane de victime.

Conform agenţiei de informaţii de la Seul, economia nord-coreeană se află într-un "cerc vicios", cu o creştere negativă între 2020 şi 2022 şi un PIB care a scăzut cu 12% în 2022 faţă de 2016.

Informaţiile KCNA arată că problemele alimentare s-au înrăutăţit în ţară, a spus An Chan-il, un dezertor devenit cercetător care conduce Institutul Mondial pentru Studii despre Coreea de Nord.

"Trebuie găsit un ţap ispăşitor pentru mânia oamenilor înfometaţi", a explicat el pentru AFP, apreciind că premierul va fi în curând demis sau chiar sancţionat.

Liderul suprem al Coreei de Nord se află la putere de 11 ani. Kim Jong Un, de 39 de ani, continuă politica de izolare a statului asiatic comunist față de Occident, a tatălui său -  Kim Jong Il și bunicului său -  Kim Ir Sen, cel care a fondat RPDC.

După vizita pe teren din cauza inundațiilor, Coreea de Nord a informat, marți, Japonia despre planul său de a lansa un satelit în curând, denunţat imediat de Tokyo şi Seul, mai transmite AFP.